fbpx

Case

Laat altijd schriftelijk weten dat je een arbeidsovereenkomst niet verlengt, anders kan dit je geld kosten

26-01-2023 - Wanneer je een contract voor bepaalde tijd niet wilt verlengen, moet je aanzeggen. Dit houdt in dat je de werknemer ervan op de hoogte stelt dat het contract niet verlengd wordt. Wanneer je niet juist of niet tijdig aanzegt, moet je aan de werknemer een aanzegvergoeding betalen als de werknemer dit vraagt.

De vraag:

Is deze aanzegvergoeding ook verschuldigd als je alleen maar mondeling aanzegt, maar het voor de werknemer meer dan duidelijk is dat er geen verlenging komt?

 

Het antwoord:

Ja, de werkgever dient altijd schriftelijk aan te zeggen. Iedere andere vorm van aanzegging is ongeldig. Ook als de aanzegging voor de werknemer voldoende duidelijk is of de werknemer geen nadeel heeft ondervonden van de wijze van aanzegging.

 

De case

Een werkgever had een werknemer mondeling medegedeeld dat zijn tijdelijke arbeidsovereenkomst niet verlengd zou worden. Deze mededeling was voor de werknemer voldoende duidelijk. De werknemer is toen op zoek gegaan naar een andere baan en heeft deze gevonden. De startdatum van zijn nieuwe baan sloot perfect aan op de einddatum van zijn vorige baan, waardoor de werknemer geen nadeel ondervond van de onjuiste aanzegging van zijn werkgever. Zo miste de werknemer bijvoorbeeld geen salaris, nu de twee banen perfect op elkaar aansloten.

Toch oordeelde de rechter dat de werkgever een aanzegvergoeding verschuldigd was aan de werknemer. De rechter stelde namelijk dat een schriftelijke aanzegging altijd verplicht is, ongeacht de omstandigheden.

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Zorg er dus voor dat je altijd schriftelijk aanzegt. Wanneer je dit niet doet heb je niet juist aangezegd en ben je de werknemer een aanzeggingsvergoeding verschuldigd.

 

Portal Recht Direct

Met een abonnement bij Recht Direct heb jij toegang tot onze portal waar je zo een modelbrief vanaf kunt halen. Met deze brief kun je op de juiste manier aanzeggen.

Heb jij nu nog geen abonnement, maar wel interesse? Via onderstaande gegevens kun je contact opnemen. Wij lichten onze diensten en abonnementen graag toe!

 

Schakel Recht Direct in

Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×