fbpx

Blog

Denk bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst aan de opzegtermijn

17-04-2023 - Zowel werkgevers als werknemers moeten rekening houden met een opzegtermijn wanneer ze een arbeidsovereenkomst willen beëindigen. Bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst is dit niet verplicht, maar vaak wel verstandig. Wanneer je dit niet doet en de werknemer niet informeert over de gevolgen, kan dit je extra kosten opleveren.

De case

Werkgever wilde het dienstverband van een werkneemster beëindigen met een vaststellingsovereenkomst. Werkneemster ging akkoord, maar vroeg voor ze tekende nog na of ze recht zou hebben op een WW-uitkering. Werkgever antwoorde bevestigend. Werkneemster heeft toen de beëindigingsovereenkomst getekend, waarmee haar dienstverband eindigde op 21 maart 2022.

Na enige tijd ontving de werkneemster echter een bericht van het UWV, waarin haar werd medegedeeld dat ze pas vanaf 1 juni 2022 recht had op een WW-uitkering. De werkgever had namelijk rekening moeten houden met een opzegtermijn die gelijk is aan de opzegtermijn die geldt bij opzegging van een arbeidsovereenkomst. De arbeidsovereenkomst kon hierdoor niet eerder dan 1 juni worden beëindigd. Werkneemster eiste daarom dat ze alsnog uitbetaald kreeg voor de periode na 21 maart tot de datum waarop het dienstverband legitiem was geëindigd.

Oordeel van de rechter

De rechter gaf werkneemster gelijk, waardoor werkgever loon door moest betalen tot 1 juni 2022. Op die datum was de overeenkomst namelijk daadwerkelijk legitiem geëindigd.

 

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Sluit je een vaststellingsovereenkomst met een werknemer? Bedenk of rekening gehouden moet worden met de opzegtermijn. Gaat een werknemer direct voor een nieuwe baas aan de slag? Dan is de opzegtermijn niet van belang. Vraagt de werknemer een WW-uitkering aan? Dan moet rekening gehouden worden met de opzegtermijn om direct aansluitend een WW-uitkering te krijgen. De opzegtermijn is afhankelijk van de duur van het dienstverband.

 

Recht Direct helpt echt

Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80. Wij adviseren je graag!

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×