fbpx

Nieuws

Een dag proefdraaien: onschuldig of toch niet?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

19-05-2021 - In bepaalde branches komt het regelmatig voor dat werkgevers iemand een of meerdere dagen laten meelopen in het bedrijf. Het kan voor beide partijen zinvol zijn om eens proef te draaien. Is er een klik tussen werkgever en werknemer? En wat vindt werknemer van de functie? Let wel op met het aanbieden van tijdelijke arbeidsovereenkomsten als je de werknemer vervolgens in dienst neemt.

Vraag:

Telt een (betaalde) proefdag mee in de keten van arbeidsovereenkomsten?

Antwoord:

Ja. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat aan alle drie de criteria om te kunnen spreken van een arbeidsovereenkomst is voldaan. De rechtbank heeft deze casus behandeld en oordeelde als volgt.

De case:

Een werknemer had gesolliciteerd op een functie bij werkgever. Na een sollicitatiegesprek heeft werknemer voor drie uur meegedraaid bij werkgever. Later treedt werknemer in dienst voor bepaalde tijd bij werkgever. De arbeidsovereenkomst is twee keer verlengd. Na deze periode heeft werkgever medegedeeld dat het dienstverband van rechtswege eindigt. Werknemer stelt dat sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Hij zei dat de ‘proefdag’ meetelde bij de berekening van het aantal contracten. Het contract dat werkgever als derde contract had aangemerkt, was dus volgens werknemer al het vierde contract. Hierdoor zou hij inmiddels een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd hebben.

Het oordeel:

De rechter oordeelt dat de verrichte arbeid op de ‘proefdag’ moet worden gezien als een eerste arbeidsovereenkomst in de ketenregeling. Aan de criteria om te spreken van een arbeidsovereenkomst is voldaan, namelijk

  • het gaat om een betaalde proefdag
  • deze persoon heeft persoonlijk arbeid verricht en
  • er is sprake geweest van een gezagsverhouding.

Tot slot oordeelt de rechter dat tussen werkgever en werknemer een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is ontstaan.

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Wees voorbereid als je een werknemer een of meerdere dagen laat proefdraaien. Als aan de drie criteria van een arbeidsovereenkomst wordt voldaan, dan telt de proefdag mee in de keten. In de keten van arbeidsovereenkomsten kun je vanaf 1 januari 2020 drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd in drie jaar aanbieden. Daarna gaat het tijdelijke contract over in een vast contract.

Schakel Recht Direct in

Wil je weten hoe je dit het beste aan kunt pakken of heb je andere vragen? Neem contact op met Marjolein via marjolein@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×