fbpx

Case

Komt je werknemer re-integratieverplichtingen niet na? Soms is ontslag wél mogelijk

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

19-01-2023 - Wanneer je werknemer ziek is, dan werk je als werkgever mee aan de re-integratie. Een werknemer heeft zelf echter ook verplichtingen om te zorgen voor een soepele re-integratie. Komt de werknemer de afspraken niet na, dan kun je op een gegeven moment een loonsanctie opleggen. Wat te doen als dit ook niet werkt?

De vraag:

Mag je een werknemer ontslaan wanneer hij of zij de re-integratieverplichtingen niet nakomt?

 

Het antwoord:

Wanneer een werknemer re-integratieverplichtingen niet nakomt en een loonsanctie niet helpt, is ontslag soms mogelijk wegens ‘ernstig verwijtbaar handelen’. Hiervoor moet je wel naar de rechter. Lees voor een voorbeeld onderstaande case.

 

De case

Een schoonmaakster heeft zich ziekgemeld bij haar werkgever door klachten aan haar hand. De re-integratie die na deze ziekmelding volgde verliep niet vlekkeloos.

Tijdens het re-integratieproces wilde de werkgever de schoonmaakster werkzaamheden laten verrichten. Uiteraard werd rekening gehouden met de klachten aan haar hand. Op deze manier kon ze haar werkritme behouden. De schoonmaakster weigerde de aangepaste werkzaamheden uit te voeren, omdat haar eigen specialist (een handtherapeut) stelde dat ze dit niet kon. De schoonmaakster volgde dus het advies van haar eigen specialist. Dit terwijl meerdere bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen én het UWV stelden dat de schoonmaakster de aangepaste werkzaamheden wel kon uitvoeren.

De werkgever vond dat de schoonmaakster niet aan haar re-integratieverplichtingen voldeed en dat er daarom sprake was van ernstig verwijtbaar handelen. Dit kan een reden zijn voor het ontbinden van een arbeidsovereenkomst en dit vroeg de werkgever dan ook bij de rechter aan. De rechter gaf de werkgever gelijk, omdat de werkneemster niet aan haar re-integratieverplichtingen had voldaan.

 

Conclusie

Zowel de werkgever als de werknemer heeft een wettelijke verplichting om mee te werken aan de re-integratie. Werkt de werknemer niet mee, dan begin je allereerst met een loonsanctie. Helpt dit niet? Dan kun je in bepaalde gevallen naar de rechter stappen. Je vraagt dan aan de rechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens ernstig verwijtbaar handelen.

 

Lastige situatie

Heb jij een werknemer die niet aan zijn of haar re-integratieverplichtingen voldoet? Wij brengen graag de situatie met je in kaart om zo tot de beste oplossing te komen. Zo kun je wellicht een procedure voorkomen!

 

Heb je vragen?

Wij helpen je graag! Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

 

 

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×