fbpx

Nieuws

Gezondheidscheck van personeel en bezoekers: denk aan privacy!

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

09-07-2020

Neem je een gezondheidscheck af bij personeel en/of bezoekers? Denk aan de volgende privacy-punten!

Gezondheidscheck van personeel en bezoekers: denk aan privacy!

Neem je een gezondheidscheck af bij personeel en bezoekers? Denk dan aan de AVG en de privacy.

Privacyregels blijven gelden

Iedere onderneming wordt geconfronteerd met het coronavirus. Denk aan quarantaine, thuiswerkregelingen, ziekte van werknemers, angst bij personeel, voorzorgsmaatregelen in de werkomgeving. Juist in deze tijd wil je er alles aan doen of aan gedaan hebben om de kans op besmetting van jouw personeel of bezoekers met het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Daarmee stel je al snel enkele vragen aan je personeel of bezoekers om erachter te komen of ze last hebben van (verkoudheids-)klachten. Begrijpelijk, want hiermee voorkom je mogelijk een uitbraak van het virus binnen jouw bedrijf. Let wel op dat je niet te ver gaat en dat je de privacyregels in acht neemt.

Gezondheidscheck? Denk aan privacy!

Voorop staat dat in de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) is bepaald dat een werkgever haar werknemer niet mag vragen naar zijn gezondheid. De reden van een eventuele ziekmelding bijhouden mag ook niet. Dat is nu niet anders vanwege het coronavirus. Wel is het zo dat je als goed werkgever voorzorgsmaatregelen moet nemen en je bewust moet zijn van risico op besmetting.

Een van de voorzorgsmaatregelen is het checken van de gezondheid van bezoekers of personeel door middel van het meten van temperatuur of door een aantal gezondheidsgerelateerde vragen te stellen. In beide gevallen geldt dat wanneer je temperatuur of andere gezondheidsgegevens van een persoon verwerkt, je hiermee dus ook persoonsgegevens verwerkt. Dit valt onder de AVG. Medische gegevens zijn tevens bijzondere persoonsgegevens onder de AVG. Het verwerken hiervan is in beginsel verboden.

Deze gegevens mag je enkel verwerken als er sprake is van toestemming. Let wel op met het verwerken van persoonsgegevens op grond van toestemming. Deze toestemming moet namelijk vrij zijn gegeven waarbij de bezoeker of jouw werknemer een keuze moet hebben. Vaak zal geoordeeld worden dat een werknemer niet ‘vrij’ zijn/haar toestemming kan geven, in verband met de gezagsverhouding met de werkgever.

In principe geldt dat als de temperatuur wordt afgelezen of als de antwoorden op de gezondheidsvragen niet worden vastgelegd er geen sprake is van verwerken van persoonsgegevens. Toch is het bijzonder risicovol en allesbehalve wenselijk. Mocht je voornoemde (gezondheids-)vragen toch willen stellen in verband met de horeca, zorg er dan voor dat je de privacyregels in acht neemt. Als je de antwoorden namelijk ergens vastlegt of automatisch verwerkt, riskeer je een forse boete van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Andere privacy gerelateerde vragen

Niet alleen de gezondheidscheck is een veelbesproken onderwerp. Ook onderwerpen zoals thuiswerken en het controleren van personeel zijn belangrijk om bij stil te staan. Wij beantwoorden graag jouw vragen en kijken mee in specifieke situaties. Een beleid hoe je omgaat met privacy in deze tijd, gedragsregels voor werknemers of een intern protocol kan van toegevoegde waarde zijn.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Onbeperkt toegang tot documenten

Headset

Rechtshulp take-away service

Uurtarief

Voordelig uurtarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Maar wat vinden klanten eigenlijk van ons?

Kennis van zaken, snelle reactie.

We werken goed samen met Recht Direct. Het is een laagdrempelige manier om snel juridisch advies in te winnen. We krijgen snel reactie zodat we vervolgens snel kunnen handelen.

- Leon

8

- Partnertec B.V.

8

Prettig

- De Empanada Fabriek

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×