fbpx

Nieuws

Hoe beperk je de risico’s die je loopt bij onderaanneming?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

27-06-2019

Als aannemer van werk mag je jouw werk onder jouw leiding laten uitvoeren door anderen. Het risico dat hierbij komt kijken is dat je aansprakelijk blijft voor een juiste nakoming van de overeenkomst. Recht Direct heeft daarom een stappenplan gemaakt dat je kan helpen om de aansprakelijkheidsrisico’s te beperken.

Hoe beperk je de risico’s die je loopt bij onderaanneming?

Als aannemer van werk mag je jouw werk onder jouw leiding laten uitvoeren door anderen. Het risico dat hierbij komt kijken is dat je aansprakelijk blijft voor een juiste nakoming van de overeenkomst. Recht Direct heeft daarom een stappenplan gemaakt dat je kan helpen om de aansprakelijkheidsrisico’s te beperken:

  • Stel vast met wat voor onderaannemer je te maken hebt. Sommige bedrijven voeren risicovolle activiteiten uit die zij willen uitsluiten (dit geldt bijvoorbeeld voor de heibedrijven). Ook moet bekeken worden welke risico’s precies worden uitgesloten door deze onderaannemer.
  • Probeer in onderhandeling te gaan met de onderaannemer over de verdeling van de aansprakelijkheid. In overeenkomsten tussen bedrijven kunnen veel afspraken worden gemaakt.
  • Gaat de onderaannemer hier niet mee akkoord (en houdt hij dus vast aan zijn eigen voorwaarden), dan zijn er twee dingen die je kunt doen: 
    – Het risico bij de opdrachtgever neerleggen. Dit gebeurt in de overeenkomst of de algemene voorwaarden. Echter, bij consumenten kun je de volledige aansprakelijkheid vaak niet uitsluiten (tenzij je echt niet anders kan). Je moet namelijk aannemelijk kunnen maken dat het beding (waar bijvoorbeeld de aansprakelijkheid wordt uitgesloten) ‘in de gegeven omstandigheden niet onredelijk bezwarend is’. Dit levert in de praktijk vaak problemen op. In overeenkomsten tussen bedrijven mag de aansprakelijkheid in principe wel worden uitgesloten. Hier zijn wel een aantal uitzonderingen op.
    – Het risico verzekeren. Een verzekering die hiervoor mogelijk geschikt is, is de (doorlopende) CAR-verzekering. Dit is een verzekering die schade dekt welke wordt veroorzaakt bij bouw- en verbouwwerkzaamheden. Raadpleeg hiervoor je assurantietussenpersoon.

Welke risico’s zijn er nog meer?

Wanneer je als hoofdaannemer je werk laat uitvoeren door anderen, komen er natuurlijk nog meer risico’s om de hoek kijken. Zo kun je te maken krijgen  met de Wet Ketenaansprakelijkheid, waarbij je als hoofdaannemer door de Belastingdienst aansprakelijk kunt worden gehouden voor niet betaalde loonheffing en de Wet Aanpak Schijnconstructies, waarbij je aansprakelijk kunt worden gehouden voor achterstallig loon indien een onderaannemer niet het juiste loon krijgt. Wil je weten hoe je de risico’s met betrekking tot de Wet Ketenaansprakelijkheid en de Wet Aanpak Schijnconstructies kan beperken?

Neem dan contact op met de helpdesk via:

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×