fbpx

Nieuws

Nieuwe wijzigingen in verlengde NOW-regeling!

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

03-06-2020

Inmiddels speelt de coronacrisis ook in de rechtspraak een rol. Recent zijn de eerste uitspraken op het gebied van huur gepubliceerd.
Hieruit blijkt dat een huurder mogelijk huurprijsvermindering kan vorderen in coronatijd.

Nieuwe wijzigingen in verlengde NOW-regeling!

Om de economische gevolgen van de coronacrisis op te vangen, zijn in maart 2020 noodmaatregelen getroffen. Op 13 mei 2020 gaven we aan dat het kabinet nog bezig is met de concrete regels van de verlengde NOW-regeling. Op 20 mei 2020 heeft het kabinet een verlenging en wijziging van diverse maatregelen uit het eerste noodpakket aangekondigd.

De bestaande NOW regeling loopt van 1 maart 2020 tot en met 31 mei 2020. Deze wordt verlengd tot 1 oktober 2020. Dat betekent dat de loontegemoetskomingsregeling NOW, de overbruggingsregeling voor zelfstandigen TOZO en de regeling voor vaste lasten Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) een maand extra doorlopen. Ook alle belastingmaatregelen, waaronder het uitstel van belastingbetaling, worden tot 1 oktober verlengd. De tegemoetkoming van de loonkosten kan vanaf 6 juli 2020 bij het UWV aangevraagd worden.

De verlengde NOW-regeling wordt nog verder uitgewerkt, maar onderstaande hoofdlijnen zijn al duidelijk naar voren gekomen:

  • i. Wanneer je als werkgever meer dan twintig medewerkers wilt ontslaan, dien je een akkoord te hebben met de belanghebbende vakbonden of een andere personeelsvertegenwoordiging. Als ze er niet uitkomen, moet er een aanvraag gedaan worden voor mediation bij (een nog op te richten commissie van) de Stichting van de Arbeid. Lukt het (ook na mediation) niet tot een akkoord te komen, dan wordt de definitieve subsidie die je krijgt als tegemoetkoming voor de loonkosten, gekort met 5%.  Deze extra regeling komt naast de bestaande regeling in de NOW dat er voor ontslagen medewerkers geen loonsubsidie wordt ontvangen. Ook staat de NOW los van de bescherming door het ontslagrecht en van de regels voor collectief ontslag, de WMCO. De bestaande extra boete van 50 % bij bedrijfseconomisch ontslag in de NOW vervalt.
  • ii. Bij toekenning van de verlengde NOW-regeling ontvang je een voorschot van 80% van het toegekende bedrag aan loonkostensubsidie. Achteraf zal de daadwerkelijke omzetdaling worden vastgesteld.
  • iii. Bij de aanvraag van de verlengde NOW-regeling subsidie dien je als werkgever ook aan te geven dat je jouw werknemers zal stimuleren om aan bij- en omscholing te doen.
  • iv. Indien je gebruik maakt van de verlengde NOW-regeling mag je in 2020 geen bonussen uitkeren aan het bestuur en de directie of eigen aandelen inkopen. Dit verbod geldt wanneer je een subsidie ontvangt waarvoor een accountantsverklaring vereist is en zal gelden tot en met het moment van de aandeelhoudersvergadering waarin de jaarrekening 2020 wordt vastgesteld.
  • v. Er kan (vermoedelijk) vanaf halverwege juni een Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB worden aangevraagd. Dit geldt voor de periode juni t/m oktober 2020. Dit geldt enkel voor ondernemingen die behoren tot een van de sectoren die onder de huidige TOGS vallen en indien het omzetverlies minimaal 30% bedraagt.

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met de helpdesk van Recht Direct.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×