fbpx

Nieuws

Nieuws | Reiskosten tijdens re-integratie voor rekening werknemer

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

13-07-2017

Wanneer je in een re-integratietraject, voor passende arbeid, naar een andere locatie moet, zijn de reiskosten in principe voor de werknemer. 

Op 29 mei heeft de rechtbank Gelderland zich uitgelaten over de vraag wie de reiskosten betaalt in het geval dat de werknemer ‘passende arbeid’ verricht. 

Passende arbeidonderdeel re-integratietraject

Wanneer je ziek wordt en hierdoor niet meer in staat bent de normale arbeid te verrichten, kan er onder omstandigheden een plicht bestaan tot het verrichten van passende arbeid. Van werkgever en werknemer mag worden verwacht ze allebei al het mogelijke doen met het oog op re-integratie. Het kan dan zo zijn dat een werknemer wordt ingezet op een andere locatie dan de normale werklocatie. Hoe dient er in zo’n geval met de (extra) reiskosten te worden omgegaan?

Reiskosten tijdens re-integratie

In de uitspraak van de rechtbank Gelderland is meer duidelijkheid gegeven over de reiskosten tijdens re-integratie. De werknemer in kwestie meende dat de werkzaamheden die zijn werkgever had aangeboden niet als passend mochten worden ervaren. Een van de redenen hiervan was het vervoersprobleem van en naar zijn huis. Vervolgens kwam hij niet opdagen bij zijn werk.
De rechtbank maakte echter korte metten met de vordering tot loondoorbetaling van werknemer en oordeelde dat het vervoersprobleem voor rekening komt van werknemer. Hierbij verwees de rechtbank naar een uitspraak van het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch van 23 juli 2013 (ECLI:NL:GHSHE:2013:3341). In deze zaak kwam een werknemer niet meer opdagen nadat ze niet meer mee kon rijden met andere werknemers. Op bedrijfsmatige gronden mocht de werkgever volgens het hof beslissen haar vervoer niet langer te regelen.

Kosten voor eigen rekening

Kortom: als een werknemer ziek is, is hij verplicht om mee te werken aan zijn re-integratie. Het kan dan voorkomen dat een werknemer tijdelijk op een andere locatie passende werkzaamheden moet verrichten. In sommige gevallen betekent dat, dat een werknemer (extra) reiskosten moet maken.
 
Meer interessante artikelen

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×