fbpx

Nieuws

Nieuws | Vermijd discussie over verjaring van vakantiedagen

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

07-06-2017

De zomervakantie ligt weer in het verschiet. Discussies tussen werkgevers en werknemers over verjaring van vakantiedagen en op vakantie gaan tijdens ziekte komen weer naar boven. Wat moet je weten over verjaring van vakantiedagen om zo’n discussie te voorkomen? Wij geven een update.

Nieuws | Vermijd discussie over verjaring van vakantiedagen

De zomervakantie ligt weer in het verschiet. Discussies tussen werkgevers en werknemers over verjaring van vakantiedagen en op vakantie gaan tijdens ziekte komen weer naar boven. Wat moet je weten over verjaring van vakantiedagen om zo’n discussie te voorkomen? Wij geven een update.
 

Algemeen
Het recht dat een werknemer heeft om zijn wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen op te nemen kun je zien als een ‘vordering’. De werknemer heeft ten aanzien van zijn vakantiedagen als het ware een vordering op jou als werkgever.  Voor deze vordering geldt net als voor alle andere vorderingen dat die kan verjaren. Verjaring betekent in dit geval het vervallen van de vakantiedagen. De verjaringstermijn gaat lopen vanaf het moment dat de werknemer aanspraak kan maken op zijn vakantiedagen oftewel wanneer hij deze heeft opgebouwd.

Vanaf 1 januari 2012 bestaat er een verschil tussen verval en verjaring van respectievelijk de wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen. De opgebouwde wettelijke vakantiedagen verjaren 6 maanden nadat deze door de werknemer zijn opgebouwd. Voor de opgebouwde bovenwettelijke vakantiedagen geldt dat deze pas verjaren na 5 jaar, nadat deze zijn opgebouwd.
 

Verjaring tijdens ziekte   
Hierboven hebben we de hoofdregel ten aanzien van de wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen geschetst. Voor de wettelijke vakantiedagen bestaat er echter een uitzondering, namelijk, voor het geval dat de werknemer redelijkerwijs niet in staat is geweest om de wettelijke vakantiedagen op te nemen. Als deze uitzondering zich voordoet, geldt ten aanzien van de wettelijke vakantiedagen niet de vervaltermijn van zes maanden, maar net als bij de bovenwettelijke vakantiedagen de verjaringstermijn van vijf jaren. De uitzondering kan van toepassing zijn in geval van zieke werknemers, bijvoorbeeld een zieke werknemer die is vrijgesteld van re-integratieverplichtingen.
 

Administratieplicht
Op jou als werkgever rust een administratieplicht waaruit duidelijk blijkt dat de vakantiedagen die als eerste verloren zullen gaan (dus de wettelijke), als eerste worden afgeboekt. Houd je administratie met betrekking tot opbouw en opname van vakantiedagen dus goed bij!

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×