fbpx

Nieuws

Nieuwsbericht | Tot ziens VAR, hallo VBO!

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

09-02-2016

Er werd al een tijdje over gepraat, maar nu gaat het dan toch echt gebeuren: de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) gaat verdwijnen.

Tot ziens VAR, hallo VBO!

Er werd al een tijdje over gepraat, maar nu gaat het dan toch echt gebeuren: de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) gaat verdwijnen. Op 2 februari is de Eerste Kamer akkoord gegaan met het wetsvoorstel Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Met de komst van deze wet verdwijnt de VAR per 1 mei 2016.
 

De VAR wordt vervangen door vooraf beoordeelde overeenkomsten (VBO). Dit zijn overeenkomsten die zijn opgesteld of beoordeeld door de Belastingdienst. Met deze overeenkomsten hebben opdrachtgevers en opdrachtnemers vooraf zekerheid over of de opdrachtgever loonheffingen moet inhouden en betalen. Je bent niet verplicht om de overeenkomsten die door de Belastingdienst zijn opgesteld of beoordeeld te gebruiken. Doe je dit wel, dan weet je als opdrachtgever vooraf zeker dat je geen loonheffingen in hoeft te houden en te betalen.
 

Nu komt het vaak voor dat opdrachtnemers op papier werken als zzp’er, maar dat er eigenlijk gewoon sprake is van een dienstverband. We noemen dit ook wel schijnzelfstandigheid. Het doel van de wet DBA is om de verantwoordelijkheden van de opdrachtnemer en de opdrachtgever bij het beoordelen van hun arbeidsrelatie beter in balans te brengen, waardoor er minder kans is op schijnzelfstandigheid. 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×