fbpx

Nieuws

Noodmaatregelen voor bedrijfsleven aangepast!

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

30-04-2020

De afgelopen weken zijn er verschillende noodmaatregelen in het leven geroepen om de economische gevolgen van de coronacrisis te kunnen opvangen. Onlangs zijn hier een aantal wijzigingen in aangebracht.

Noodmaatregelen voor bedrijfsleven aangepast!

De afgelopen weken zijn er verschillende noodmaatregelen in het leven geroepen om de economische gevolgen van de coronacrisis te kunnen opvangen. Onlangs hebben Minister Koolmees en staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wijzigingen in deze maatregelen toegelicht:

NOW-regeling verruimd voor zelfstandige concernonderdelen of werkmaatschappijen 
Werkmaatschappijen die door de coronacrisis meer dan 20% omzetverlies hebben, maar behoren tot een concern dat niet aan die voorwaarde voldoet, kunnen toch een beroep doen op de NOW-regeling. Voorheen was dit niet mogelijk, waardoor een aantal werkmaatschappijen buiten de boot vielen; de concernbepaling is daarom gewijzigd.

Onder deze verruiming van de NOW-regeling gelden wel extra eisen: bij 20 of meer werknemers moeten concerns met vakbonden afspraken maken over werkbehoud. Heeft een werkmaatschappij minder dan 20 werknemers, dan volstaat een akkoord van een personeelsvertegenwoordiging van de werknemers. Ook zijn aanvullende accountantscontroles vereist en mogen in 2020 geen dividenden of bonussen worden uitgekeerd.

Vangnet voor flexwerkers

Het kabinet voert momenteel gesprekken met het UWV en VNG om de mogelijkheden te onderzoeken voor een vangnet voor flexwerkers die sinds 1 maart 2020 hun baan zijn verloren, maar niet in aanmerking komen voor een uitkering.

Zodra hier meer over bekend is stellen we je hiervan op de hoogte.

Seizoenswerk onder de NOW

Omdat de gebruikte tijdvakken voor seizoenswerk onder de NOW niet worden gecorrigeerd, is het kabinet van mening dat hier een aparte regeling voor nodig is. Het kabinet is hier een oplossing voor aan het zoeken.

Zodra hier meer over bekend is stellen we je hiervan op de hoogte.

Overwerk en WW-premie

Sinds 1 januari 2020 betalen werkgevers een lage WW-premie voor werknemers met een vast contract en vaste arbeidsomvang, en een hoge WW-premie voor flexibele contracten. Wanneer vaste werknemers in een kalenderjaar meer dan 30% overwerken, moeten werkgevers alsnog met terugwerkende kracht de hoge WW-premie betalen. Omdat momenteel veel overwerk is door de effecten van het coronavirus, zoals in de zorg, schort het kabinet deze bepaling voor 2020 voor alle werkgevers op.

Heb je vragen over één van deze onderwerpen? Neem dan contact op met de helpdesk van Recht Direct.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht Direct zodat zij je goed kunnen informeren. 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×