fbpx

Blog

Overeenkomst van opdracht of arbeidsovereenkomst, waar ligt de grens?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

31-08-2022

De situatie:

Als ondernemer kun je verschillende overeenkomsten met iemand sluiten die werkzaamheden voor je verricht. Zo kun je een arbeidsovereenkomst met iemand sluiten, waardoor diegene een werknemer wordt. Je kunt echter ook een overeenkomst van opdracht sluiten.

Het komt in de praktijk weleens voor dat er een overeenkomst van opdracht wordt gesloten, terwijl de werkrelatie in de praktijk overeenkomt met een arbeidsovereenkomst. Dit kan vergaande financiële consequenties hebben als discussie ontstaat. In dit nieuwsbericht gaan we daarom in op het onderscheid tussen beide overeenkomsten aan de hand van een recente uitspraak.

De vraag:

Wanneer is er sprake van een overeenkomst van opdracht en wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst?

Het antwoord:

Beoordeeld moet worden of sprake is van (1) persoonlijke arbeid, (2) loon en (3) werkgeversgezag. Is dit het geval? Dan is sprake van een arbeidsovereenkomst. Het maakt hierbij niet uit of het de bedoeling is van de partijen om een overeenkomst van opdracht te sluiten.

De case

Een bank stelt een nieuwe financieel directeur aan. In de overeenkomst wordt vermeld dat er sprake is van een overeenkomst van opdracht.

Na enige tijd ontstaat er onenigheid tussen de bank en de financieel directeur. Dit leidt ertoe dat de bank over wil gaan tot ontslag. Er ontstaat hierbij discussie over de vraag of er sprake is van een overeenkomst van opdracht of van een arbeidsovereenkomst tussen de bank en de financieel directeur. Dit mondt uit in een rechtszaak.

Oordeel van de rechter

In het geval van de financieel directeur vindt de rechter dat sprake is van een arbeidsovereenkomst. Hierbij speelt onder andere mee dat de werknemer een loonstrook ontving en dat in een document stond aangevinkt dat de directeur een arbeidsovereenkomst heeft. Dat er weinig factoren voor “werkgeversgezag” zijn maakt volgens de rechter niet uit, omdat een bestuurder zijn functie zelfstandig uitoefent. Ook speelt mee dat de werknemer geen commerciële risico’s loopt.

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Het is belangrijk dat je goed nadenkt voordat je een overeenkomst van opdracht met iemand aangaat die structureel voor je aan de slag gaat. Het kan namelijk zomaar zijn dat deze overeenkomst geldt als een arbeidsovereenkomst, terwijl dit helemaal niet de bedoeling is. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht loonbelasting te betalen voor werknemers, terwijl je dat niet bent voor opdrachtnemers. Ook heeft een werknemer recht op loondoorbetaling bij ziekte en ontslagbescherming. Dit wil je natuurlijk voorkomen als je een overeenkomst van opdracht sluit.

En kies je er uiteindelijk dan voor om een overeenkomst van opdracht te sluiten? Zorg er dan je dit niet via de loonadministratie laat verlopen en de “opdrachtnemer” in ieder geval geen loonstrook ontvangt.

Recht Direct helpt echt

Heb je vragen of wil jij jouw arbeidsovereenkomst laten controleren? Wij helpen je graag! Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×