fbpx

Nieuws

Is de stageovereenkomst van jouw stagiair ook een arbeidsovereenkomst?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

22-06-2022 - Wanneer je binnen je onderneming een stagiaire aanneemt, sluit je een stageovereenkomst. Maar, let op. Een stageovereenkomst kan in sommige gevallen als arbeidsovereenkomst worden gezien en dan heb je als ondernemer toch ineens andere verplichtingen tegenover je stagiair.

De vraag:

Wanneer wordt een stageovereenkomst gezien als een arbeidsovereenkomst?

Het antwoord:

Dit is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Belangrijk is met name dat het leerelement overheerst op het moment dat iemand stageloopt.

De case

Onlangs heeft de rechtbank uitspraak gedaan in twee zaken waarin een stagiair vordert dat hij of zij werkzaam is bij de betreffende partij op basis van een arbeidsovereenkomst in plaats van een stageovereenkomst.

In de eerste zaak stelde een stagiair – een student bestuurskunde – dat er een arbeidsovereenkomst bestond tussen hem en een stichting. De rechtbank concludeerde echter dat er geen sprake was van een arbeidsovereenkomst, omdat de werkzaamheden van de stagiair zonder twijfel in het kader van zijn opleiding waren.

De tweede zaak betreft een stagiair die een opleiding tot tandartsassistente volgde. Deze stagiair stelde dat zij werkzaamheden heeft verricht ten behoeve van het primaire doel van de werkgever. Ze verrichtte namelijk werkzaamheden die andere assistenten ook verrichtten. In deze zaak besloot de rechtbank dat de stageovereenkomst van desbetreffende stagiair ook een arbeidsovereenkomst is. De stagiair was namelijk zelfstandig bezig met het uitvoeren van werkzaamheden, zoals afspraken maken en het openen en sluiten van de praktijk.

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Werk je met stagiaires? Vraag jezelf dan af of de werkzaamheden van de stagiair gericht zijn op het uitbreiden van de kennis en ervaring van de stagiair en voltooiing van de opleiding.

Is dit niet het geval, en verricht de stagiair productieve arbeid, net als andere medewerkers? Dan bestaat de kans dat de stageovereenkomst gezien wordt als een arbeidsovereenkomst. Dit zorgt ervoor dat de stagiair recht heeft op loon, ontslagbescherming heeft en doorbetaald wordt bij ziekte. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Kortom: zorg ervoor dat een stagiair ook écht een stagiair is.

Recht Direct helpt echt

Heb je vragen? Wij helpen je graag! Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×