fbpx

Case

Stelselmatig te laat of te weinig huur betalen kan leiden tot beëindiging van de huurovereenkomst

08-12-2022 - Voor veel verhuurders is het bekend terrein. Huurders betalen te laat of zelfs niet. Veel verhuurders weten dat bij een huurachterstand van drie maanden, de huurovereenkomst vaak ontbonden kan worden. Veel huurders weten dit echter ook, waardoor er vaak net voor de termijn van drie maanden wordt betaald. Lange tijd leek de verhuurder geen actie te kunnen ondernemen in deze situatie. Gelukkig heeft een recente uitspraak hier verandering in gebracht.

De vraag:

Kan een huurovereenkomst ontbonden worden wanneer een huurder stelselmatig te laat betaalt?

 

Het antwoord:

Ja, het stelselmatig te laat betalen van huur levert in bepaalde gevallen wanprestatie van de huurder op. De huurovereenkomst kan daarom beëindigd worden.

 

De case

Verhuurder verhuurde een bedrijfsruimte aan huurder. De huurder betaalde echter al maandenlang niet tijdig én niet volledig. De huurder had dus geen huurachterstand van drie aaneensluitende maanden, maar er stond met enige regelmaat wel een bedrag open. De verhuurder had de huurder al meerdere malen verzocht de achterstallige huur over te maken, maar de huurder gaf hier geen gehoor aan. De verhuurder besloot daarom naar de rechter te stappen.

De rechter oordeelde dat niet alleen een achterstand van minimaal 3 maanden, maar ook het structureel te laat betalen van huur kan leiden tot beëindiging van de huurovereenkomst. De rechter geeft de verhuurder dan ook gelijk. Dit betekent dat de huurder het pand moet verlaten.

 

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Voor verhuurders:

Betaalt je huurder stelselmatig te laat of te weinig? Ook dan kun je naar de rechter stappen om de huurovereenkomst te laten eindigen.

Vraag jij je nu af of er daadwerkelijk sprake is van stelselmatig te laat of te weinig betalen in jouw situatie? Neem snel contact op, dan kijken we er samen naar.

 

Voor huurders:

Denk jij dat je goed zit als je ervoor zorgt dat je in ieder geval geen huurachterstand van meer dan 3 maanden hebt? Dat is dus niet zo. Betaal je maandenlang ieder maand te laat of te weinig? Ook dan kan de verhuurder ervoor zorgen dat de huurovereenkomst eindigt en ben je verplicht tot ontruiming. Ben je hier van bewust en betaal binnen de afgesproken termijn.

 

Hulp nodig?

Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.  Wij adviseren je graag!

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×