fbpx

Nieuws

Voorkom een boete: informeer werknemers tijdig over voortzetting dienstverband.

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

18-12-2020 - “Ik vertelde mijn werknemer vorige maand dat zijn arbeidscontract niet wordt verlengd. Nu weet hij van niets. Hij vraagt zelfs een schadevergoeding!” Lekker dan. Wil jij dit voorkomen? Knoop dan goed in je oren: een snel en simpel berichtje aan je werknemer is niet voldoende! Weten wat je wel moet doen? Lees dan verder.

De vraag:

Hoe ga ik om met het wel/niet verlengen van de tijdelijke arbeidsovereenkomst?

Nou zo dus:

Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt automatisch op het moment dat de tijd verstrijkt. Partijen kunnen een verlenging overeenkomen. Gebeurt dat niet? Simpel: dan houdt het voor de werknemer gewoon op. De werknemer moet wel tijdig en schriftelijk horen wat je als werkgever wil; óók als je de arbeidsovereenkomst wilt verlengen.

Dit moet je doen:

Aanzeggen. Oftewel je werknemer informeren over je keuze.

Hoe:

Schriftelijk, per aangetekende brief. (Of laat je werknemer tekenen voor ontvangst.)

Wanneer:

Uiterlijk een maand voor de einddatum van de tijdelijke arbeidsovereenkomst. De achterliggende gedachte is dat de werknemer tijdig weet waar hij aan toe is en zijn toekomst kan plannen.

Want anders:

Op het moment dat je dit niet of niet tijdig doet, maar ook als je niet kunt aantonen dat je hebt aangezegd, loop je het risico dat de werknemer aanspraak maakt op een vergoeding. (En jij dus een boete aan je fiets hebt hangen.) Oók als je de arbeidsovereenkomst wel verlengt. Deze vergoeding/boete kan oplopen tot een bedrag ter hoogte van het bruto maandsalaris.

En als ik niet betaal?

Dan kan de werknemer de vordering voorleggen aan de rechter. Dat moet binnen 2 maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst. Is de werknemer hiermee te laat dan vervalt het recht op vergoeding.

Actiepunten:

Voorkom discussie en richt je proces als volgt in:

  • Agendeer bij het aangaan van een contract van 6 maanden of langer wanneer je uiterlijk moet aanzeggen. Neem je termijn voldoende ruim zodat je boodschap de werknemer tijdig bereikt.
  • Zorg dat je kunt bewijzen dat de schriftelijke aanzegging je werknemer heeft bereikt. Teken de brief aan of zorg voor een gedateerde ontvangstbevestiging van je werknemer.
  • Bij verlenging: geef ook aan onder welke voorwaarden. Anders wordt het contract automatisch op dezelfde voorwaarden en voor dezelfde tijd verlengd.
  • Ook bij andere belangrijke mededelingen: zorg dat de inhoud vastligt en dat je bewijs hebt dat de mededeling je werknemer heeft bereikt.

Neem contact met ons op!

Hulp nodig bij deze of andere problematiek? Neem contact op met Marjolein via marjolein@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×