fbpx

Blog

Werkgeversaansprakelijkheid bij thuiswerkers, hoe zit dat eigenlijk?

08-11-2022 - Een werkgever heeft een zorgplicht tegenover zijn werknemers. Wanneer een werkgever niet aan zijn zorgplicht voldoet, kan hij aansprakelijk worden gesteld. Een werkgever dient te zorgen voor een veilige werkomgeving. Met de opkomst van het thuiswerken is dit voor sommige werkgevers wel wat lastiger geworden, want wat moet je nu precies doen om toezicht te houden op een veilige werkomgeving van een (deels) thuiswerkende werknemer?

Dit moet je doen:

De zorgplicht voor thuiswerkende werknemers is iets lichter dan de zorgplicht voor andere werknemers. Toch zijn er een aantal punten waaraan je moet voldoen.

 

Fysieke belasting

Als werkgever moet je aan een aantal punten voldoen om fysieke overbelasting bij werknemers te voorkomen:

  • Ten eerste moet de werkplek voldoen aan ergonomische vereisten. Hierbij kun je denken aan een goed bureau en een goede stoel. Je kunt er als werknemer niet zomaar vanuit gaan dat een werknemer thuis een goede werkplek heeft. Vraag hier daarom altijd naar en faciliteer werknemers bij het krijgen van een ergonomische werkplek.
  • Daarnaast dien je een werknemer te wijzen op het feit dat hij of zij ook daadwerkelijk gebruik moet maken van de werkplek.
  • Tot slot houd je er toezicht op dat een werknemer niet te lang in dezelfde houding zit. Zorg bijvoorbeeld voor afwisselende taken.

 

Mentale belasting

Ook dien je als werkgever maatregelen te treffen om overspanning of een burn-out te voorkomen. Je dient hierbij rekening te houden met de volgende punten:

  • Als werkgever hoor je op de hoogte te zijn van algemene risico’s binnen het bedrijf, maar ook van specifieke risico’s van individuele werknemers. Het is daarom belangrijk om periodiek gesprekken te houden met je werknemers.
  • Wanneer een werknemer een normale werkdruk heeft, hoort hij of zij zelf een aanwijzing te geven dat er sprake is van overbelasting. Je moet dit als werkgever wel laagdrempelig maken. Wanneer uit andere omstandigheden, bijvoorbeeld een lastige thuissituatie, blijkt dat een werknemer onder hoge druk staat, moet je als werkgever wel zelf actie ondernemen.
  • Wanneer een werknemer overbelast is geraakt, moet je als werknemer maatregelen nemen om de overbelasting te verminderen en controleren of die maatregelen het gewenste effect hebben.

 

Actiepunten

Het is dus van groot belang om goed te communiceren met je (deels) thuiswerkende werknemers. Je kunt niet zomaar even binnenlopen en zal dus actief moeten onderzoeken of alles goed gaat. Plan eens in de zoveel tijd gesprekken in met je werknemers om hen te vragen hoe het gaat.

 

Bedrijfsreglement:

Ook kan het verstandig zijn om afspraken over thuiswerken vast te leggen. Dit kan gebeuren in een thuiswerkregeling maar ook in een thuiswerkovereenkomst. Deze laatste is te vinden op de portal van Recht Direct.

 

Wil jij nu ook een onderdeel aan je bedrijfsreglement toevoegen waarin je afspraken over thuiswerken vastlegt of heb je vragen over jouw zorgplicht ten opzichte van thuiswerkende werknemers? Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×