fbpx

Nieuws

Wet Arbeidsmarkt in Balans aangenomen door Tweede Kamer!

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

18-02-2019

Vorige maand schreven wij al in een nieuwsbericht dat er meerdere veranderingen aan zitten te komen op het gebied van personeel en arbeid. In dit bericht lichten we enkele nieuwe ontwikkelingen verder uit. De meeste van de aankomende veranderingen komen voort uit de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Dit wetsvoorstel is op dinsdag 5 februari aangenomen door de Tweede Kamer.

Wet Arbeidsmarkt in Balans aangenomen door Tweede Kamer!

Vorige maand schreven wij al in een nieuwsbericht dat er meerdere veranderingen aan zitten te komen op het gebied van personeel en arbeid. In dit bericht lichten we enkele nieuwe ontwikkelingen verder uit. De meeste van de aankomende veranderingen komen voort uit de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Dit wetsvoorstel is op dinsdag 5 februari aangenomen door de Tweede Kamer. Het is nog niet 100% zeker dat deze nieuwe wet er komt, maar er is al wel een belangrijke stap gezet. Voordat de wet in werking kan treden, moet deze eerst nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer. De kans bestaat dus dat de plannen nog veranderen of dat ze uiteindelijk helemaal niet door zullen gaan, maar de Tweede Kamer heeft ingestemd met het volgende:

Veranderingen voor payrollwerknemers

In het regeerakkoord nam het kabinet zich voor om dingen te veranderen voor payrollwerknemers. Wat er precies zou veranderen was bij het opstellen van het regeerakkoord nog niet helemaal duidelijk. Inmiddels is er wel duidelijkheid over deze plannen. Op dit moment gelden voor payrollwerknemers nog dezelfde wettelijke bepalingen als voor uitzendkrachten. Dat gaat veranderen. Er komen aparte regels voor payrollovereenkomsten. De bedoeling is dat payrollwerknemers dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als de eigen werknemers. Het gaat hier niet alleen om salaris en vakantiegeld, maar ook om secundaire voorwaarden als bonussen en vakantiedagen. Werkgevers die gebruik maken van payrollwerknemers moeten hier dus rekening mee gaan houden.

Toch geen verlengde proeftijd

Eén van de plannen waar het nodige over te doen is geweest, ging over de verlenging van de maximale proeftijd bij een vast contract. In het oorspronkelijke wetsvoorstel stond dat de maximale proeftijd voor werknemers die direct een vast contract krijgen, verlengd zou worden van twee maanden naar vijf maanden. Dit plan heeft het uiteindelijk niet gehaald. Onder andere de Raad van State had kritiek op dit plan. Men was bang dat deze lange proeftijd ervoor zou zorgen dat werknemers, zelfs met een vast contract, alsnog lange tijd in onzekerheid zouden zitten. De minister heeft zich deze kritiek aangetrokken en dit plan is dan ook uit het wetsvoorstel gehaald.

Compensatieregelingen transitievergoeding

Wij schreven eerder al over de plannen van het kabinet om een compensatie toe te kennen aan werkgevers die een werknemer ontslaan na twee jaar ziekte. Op dit moment valt daar nog niets nieuws over te melden. Wel zijn er nog enkele andere compensatieregelingen met betrekking tot de transitievergoeding.

Ten eerste komt er een regeling voor ondernemers die kosten hebben gemaakt om een werknemer bij te scholen. Deze scholingskosten kunnen in mindering gebracht worden op de transitievergoeding. Dit is wel alleen mogelijk wanneer de scholing bedoeld was om de kennis en vaardigheden van de werknemer te verbreden. Hiermee wordt bedoeld dat de werknemer door de scholing in staat is om een andere functie uit te oefenen. Deze maatregel moet werkgevers stimuleren om te investeren in scholing en de bredere inzetbaarheid van hun werknemers.

Daarnaast komt er een compensatieregeling voor ondernemers die een transitievergoeding moeten betalen in verband met bedrijfsbeëindiging. Om voor deze regeling in aanmerking te komen moet de ondernemer wel voldoen aan enkele voorwaarden. Zo geldt de regeling alleen voor kleine werkgevers en moet het gaan om bedrijfsbeëindiging in verband met pensionering of ernstige ziekte van de eigenaar. Grotere werkgevers en werkgevers die stoppen met hun bedrijf om iets anders te gaan doen komen dus niet in aanmerking voor deze regeling.

Nog even afwachten

Hoe al deze wijzigingen in de praktijk precies gaan uitpakken is nog even afwachten, omdat ze pas op zijn vroegst vanaf 2020 in werking zullen treden. Ondertussen zullen wij je in ieder geval op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen. Heb je verder nog vragen of wil je weten wat je kunt doen om je alvast voor te bereiden op deze aanstaande veranderingen? Neem dan contact op met de helpdesk: helpdesk@rechtdirect.nl of via telefoonnummer (0493 326688)

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van de juridische ontwikkelingen? Meld je dan GRATIS aan voor de nieuwsbrief.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Onbeperkt toegang tot documenten

Headset

Rechtshulp take-away service

Uurtarief

Voordelig uurtarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Maar wat vinden klanten eigenlijk van ons?

9

We zijn alweer een paar jaar aangesloten bij Recht Direct en kloppen regelmatig bij hen aan met juridische vragen. De korte reactietijd, de pragmatische benadering en de bruikbaarheid van de adviezen bieden ons als kleine woningcorporatie echt meerwaarde. We hoeven…

- Paul Sebregts, Woningstichting St. Joseph

Prettige en duidelijke communicatie

Fijn om te weten dat je iemand achter de hand hebt bij situaties die daar om vragen. Fijne samenwerking en aardige mensen. De portal is ook erg fijn en praktisch.

- Tamara

8

Zeer positief over de samenwerking! Het advies is niet altijd 1 op 1 over te nemen in de praktijk, omdat we geregeld meer risico durven te nemen. waardoor we hier soms wat tegenin gaan, maar het is natuurlijk wel erg…

- Exclusive Networks

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×