
Blog
Parttime dag op feestdag: compensatie?
30-04-2025 - Een parttimer die structureel minder feestdagen meepakt dan…
Blog
30-04-2025 - Een parttimer die structureel minder feestdagen meepakt dan fulltime collega’s. Mag dat eigenlijk wel? En wat kun je daar als werkgever aan doen?
Veel parttime medewerkers hebben een vast werkrooster, bijvoorbeeld op maandag, woensdag en vrijdag. Valt een feestdag dan op dinsdag? Dan hebben zij daar meestal niets aan: geen vrije dag, geen doorbetaling. Voor veel werkgevers is dat al jarenlang praktijk. Maar of dat eerlijk én juridisch houdbaar is? Daar heeft het College voor de Rechten van de Mens (CRM) zich over uitgesproken.
Volgens het CRM kan het structureel benadelen van parttimers in strijd zijn met het verbod op ongelijke behandeling. En dat geldt zeker als feestdagen — die relatief vaak op maandag vallen — steeds buiten het rooster van een parttimer vallen. Die loopt dan dus jaar in, jaar uit een betaalde vrije dag mis.
In oordelen uit 2011 en 2022 benadrukt het College dat werkgevers ervoor moeten zorgen dat iedere werknemer, ongeacht het aantal contracturen of vaste werkdagen, naar rato een gelijk aantal vrije uren krijgt. Een manier om dat te realiseren is bijvoorbeeld het jaarurensysteem, maar er zijn ook andere oplossingen.
Belangrijk om te weten: het CRM is geen toezichthouder en handhaaft niet. Er is dus geen direct risico op boetes of controles. Maar werknemers kunnen wél met zo’n oordeel naar de rechter stappen — en dat oordeel wordt vaak gevolgd.
Er is geen handhavingsactie gaande, maar het onderwerp verdient wél aandacht.
Twijfel je of jouw regeling klopt? Of wil je weten wat het beste past bij jouw organisatie? Onze juristen denken graag met je mee.
📧 juristen@rechtdirect.nl
📞 085 008 11 80
Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.
Nieuwsbrief
Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.
Slimme tools en documenten
Persoonlijk advies
Voordelig tarief
Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser