fbpx

Nieuws

Aanvullend geboorteverlof per 1 juli 2020: aandachtspunten voor werkgevers

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

29-06-2020

Vanaf 1 juli 2020 bestaat de mogelijkheid om aanvullend geboorteverlof aan te vragen. Voor het aanvullend geboorteverlof geldt dat de werknemer recht heeft op maximaal vijf keer de wekelijkse arbeidsduur.

Waar moet je als werkgever rekening mee houden?

Aanvullend geboorteverlof per 1 juli 2020: aandachtspunten voor werkgevers

Sinds 1 januari 2020 kan de partner na geboorte van een kind betaald geboorteverlof aanvragen. Het geboorteverlof houdt in dat de partner eenmaal het aantal werkuren per week volledig krijgt doorbetaald. Een werknemer die vijf dagen in de week werkt, krijgt vijf dagen doorbetaald. De werknemer kan het geboorteverlof meteen na de geboorte van het kind opnemen maar kan er ook voor kiezen om het verlof te spreiden over de eerste vier werken na de geboorte.

Vanaf 1 juli 2020 bestaat de mogelijkheid om aanvullend geboorteverlof aan te vragen. Voor het aanvullend geboorteverlof geldt dat de werknemer recht heeft op maximaal vijf keer de wekelijkse arbeidsduur. Dat komt neer op een aanvullend geboorteverlof van maximaal vijf weken, waarbij de werknemer ervoor kan kiezen om dit ineens op te nemen of het aanvullend geboorteverlof te spreiden.

Heeft een werknemer altijd recht op aanvullend geboorteverlof?

Om aanvullend geboorteverlof op te kunnen nemen, gelden onder andere de volgende voorwaarden:

  • – De werknemer heeft eerst standaard geboorteverlof opgenomen;
  • – De werknemer is de partner van de moeder van het kind;
  • – Het verlof moet worden opgenomen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind;
  • – Het kind is geboren op of na 1 juli 2020.

Het aanvullend geboorteverlof wordt, in beginsel, gedeeltelijk doorbetaald. De werknemer krijgt een uitkering van het UWV tot een maximum van 70% van het dagloon. Bij cao kan deze uitkering worden aangevuld.

Hoe werkt de aanvraag voor het aanvullend geboorteverlof?

Het aanvullend geboorteverlof wordt gedeeltelijk doorbetaald door het UWV. De werknemer ontvangt een uitkering van 70% van het dagloon met een maximum van 70% van het maximumdagloon. Het is aan de werkgever om een aanvraag voor de uitkering bij het UWV in te dienen. Bij de aanvraag vraagt het UWV onder andere of de uitkering aan de werknemer of werkgever betaald moet worden. Indien de uitkering wordt betaald aan de werkgever, dan dient (maximaal 70%) het loon tijdens het verlof doorbetaald te worden en kan de werkgever de uitkering zelf houden.

Wat kan ik als werkgever doen?

Werknemers moeten het aanvullend geboorteverlof binnen vier weken na de geboorte van het kind aanvragen. Je mag dit verzoek niet weigeren. Om achteraf niet geconfronteerd te worden met verschillende aanvragen, is het verstandig om vóóraf in gesprek te gaan en goede afspraken te maken met jouw werknemers. Denk aan het informeren van werknemers over de verschillende verlofmogelijkheden, waaronder het geboorteverlof. Op welke wijze en op welk moment kunnen zij dit aanvragen? En waar moeten zij verder rekening mee houden? Ook communicatie onderling kan een hulpmiddel zijn. Heb daarbij aandacht voor de wensen van de werknemer, maar zeker ook voor de bedrijfscapaciteit.

Vragen?

Heb je vragen over het (aanvullend) geboorteverlof? Neem contact op met de helpdesk van Recht-Direct.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct of een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×