fbpx

Nieuws

Belangrijke veranderingen arbeidswetgeving in aantocht!

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

25-11-2021

De vraag:

Wat gaat er veranderen?

Het antwoord:

Belangrijke wijzigingen voor werkgevers zijn als volgt:

• Uitbreiding informatieverplichting
• Geen verbod op nevenwerkzaamheden
• Kosteloos aanbieden verplichte scholing
• Onvoorspelbaar werkpatroon

Benieuwd wat er dan precies gaat veranderen voor jou als werkgever? Hieronder lees je meer over de belangrijkste aandachtspunten per wijziging.

Uitbreiding informatieverplichting

Als werkgever moet je een werknemer schriftelijk informeren over een aantal details van de arbeidsovereenkomst. Dit zijn bijvoorbeeld de functie, de datum van aanvang van het dienstverband en het salaris. Vanaf 1 augustus 2022 wordt deze informatieverplichting dus uitgebreid. Zo moet je werknemers ook informeren over werk- en rusttijden, het opleidingsbeleid en procedures bij ontslag. Deze informatie kun je bijvoorbeeld opnemen in het bedrijfsreglement.

Geen verbod op nevenwerkzaamheden

Op dit moment is een nevenwerkzaamhedenbeding in de arbeidsovereenkomst toegestaan, maar dit gaat veranderen. Een werkgever mag een werknemer niet meer belemmeren om buiten het werkrooster te werken voor een andere werkgever, tenzij hiervoor goede redenen zijn.

Kosteloos aanbieden verplichte scholing

Werkgever betaalt een verplichte opleiding. Deze opleiding moet bovendien onder werktijd kunnen worden gevolgd.

Onvoorspelbaar werkpatroon

Werknemers kunnen straks na 26 weken dienstverband (maximaal één keer per jaar) een verzoek bij de werkgever indienen voor arbeid met meer voorspelbare en daarmee meer zekere arbeidsvoorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan een verzoek van min-max contract naar vaste uren of een werknemer die om een minder variabel werkrooster vraagt.

Hoe wordt de regeling vormgegeven?

Momenteel weten we nog niet hoe de regeling er precies uit komt zien. Als hierover meer bekend is, brengen we je hiervan op de hoogte.

Schakel Recht Direct in

Heb je vragen over dit wetsvoorstel? Wij helpen je graag! Neem contact op met juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×