fbpx

Blog

Ben jij bemiddelaar? Verwerk dan geen BSN-nummers van zzp’ers!

23-05-2023 - Sinds 1 januari 2022 geldt de renseigneringsverplichting. Bedrijven dienen daar nu, een jaar later, rekening mee te houden! De renseigneringsverplichting houdt in dat je als opdrachtgever voortaan het BSN-nummer van een zzp’er moet overdragen aan de Belastingdienst. Waarom jij als bemiddelaar geen BSN-nummers mag verwerken, leggen wij je hieronder uit.

Renseigneringsverplichting

Bedrijven moeten bij de Belastingdienst opgeven aan welke natuurlijke personen, die geen ondernemers zijn, betalingen zijn gedaan in het afgelopen jaar voor verrichte werkzaamheden en/of diensten. Daaronder vallen ook betalingen aan zelfstandigen die zonder btw factureren. Op basis van de renseigneringsverplichting ben je voortaan verplicht om bij de opgaaf de BSN-nummers van deze zzp’ers te vermelden.

 

Bemiddelaar? Verwerk geen BSN-nummers!

Het is belangrijk om goed in beeld te hebben of je onder de renseigneringsverplichting valt. Wanneer je niet onder deze verplichting valt, mag je namelijk geen BSN-nummers opvragen en verwerken. Doe je dit toch? Dan handel je in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

De renseigneringsverplichting geldt voor opdrachtgevers (die zelf de betalingen doen aan zzp’ers). Daarmee hebben zij een grondslag om de BSN-nummers te verwerken. Wanneer je optreedt als ‘bemiddelaar’ val je niet onder de renseigneringsverplichting. Je hebt dan ook geen grondslag om de BSN-nummers van zzp’ers te verwerken.

 

Schakel Recht Direct in

Twijfel jij of je BSN-nummers mag verwerken of heb je andere juridische vragen? Neem dan contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×