fbpx

Case

Bestuurder aansprakelijk bij het niet-naleven van de cao

28-03-2024 - In een recente rechtszaak worden de bestuurders van een onderneming persoonlijk aansprakelijk gesteld vanwege het niet (juist) naleven van de cao. Dit oordeel volgde naar aanleiding van een conflict tussen twee bedrijven. Hieronder lees je meer over de kwestie en wat dit voor jou betekent.  

De case

De stichting SFPB is verantwoordelijk voor het correct naleven van de cao door werkgevers. Zij voeren hiervoor controles uit. Een beveiligingsbedrijf, bestuurt door twee B.V. ‘s, werd door de stichting verzocht om een controle uit te voeren en documenten aan te leveren. Het bedrijf gaf aan dat ze hier geen tijd voor hadden en dat het geen prioriteit had. Naar aanleiding van dit nalaten heeft de stichting dan ook een boete opgelegd van € 1.500, – per week. Ook aan deze boete werd geen gehoor gegeven waarna de stichting naar de rechter stapte.   

De rechter is het eens met de stichting en is van mening dat het beveiligingsbedrijf onder de werkingssfeer van de betreffende cao valt. De boete, die inmiddels was opgelopen tot € 18.000, – diende dan ook betaald te worden. Hierna reisde de vraag wie aansprakelijk was voor de boete.  

Volgens de wet is een bestuurder van een rechtspersoon niet persoonlijk aansprakelijk. Een uitzondering hierop is wanneer de bestuurder verwijtbaar heeft gehandeld. De rechter vindt dat de bestuurders in deze zaak verwijtbaar hebben gehandeld aangezien zij willens en wetens weigerden mee te werken. Naar aanleiding van deze zaak zullen de bestuurders zowel de boete als de proceskosten uit eigen zak moeten betalen.  

Wat betekent dit voor jou?

Deze uitspraak benadrukt dus het belang van het naleven van de cao en de verplichtingen die dit met zich meebrengt voor bedrijven en hun bestuurders. Het niet meewerken aan de controle kan ervoor zorgen dat de bestuurders persoonlijk aansprakelijk zijn.   

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×