fbpx

Nieuws

Blog | Dag van de arbeid

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

01-05-2015

   Marjolein Zoon, medewerker marketing & sales
   Handig, die meldingen op je telefoon als je een afspraak of herinnering in je agenda hebt staan.

Dag van de Arbeid 

Handig, die meldingen op je telefoon als je een afspraak of herinnering in je agenda hebt staan. Zo kreeg ik vanmorgen er ook een .. Ieder jaar is op 1 mei namelijk ‘Dag van de Arbeid’.  Het is dat het automatisch in mijn agenda staat, want zelf zou ik niet aan deze dag gedacht hebben. Maar is die dag dan zo belangrijk? De dag van de arbeid is in Europa in bijna alle landen al jaren een officiële feestdag, maar niet in Nederland. Op de dag van de arbeid, die niet in elk land op 1 mei valt, wordt de strijd om betere arbeidsomstandigheden gevierd. Een 8-urige werkdag was namelijk niet altijd zo vanzelfsprekend.

Tegenwoordig staat in de arbeidstijdenwet vastgelegd dat je per dienst maximaal 12 uur mag werken en maximaal 60 uur per week. In deze wet staat ook wanneer je recht hebt op pauze. Bijvoorbeeld als je langer dan 5,5 uur werkt, heb je recht op minimaal 30 minuten pauze. Dit mag ook worden gesplitst in twee keer een kwartier pauze. De regels gelden in de meeste beroepen voor werknemers van 18 jaar en ouder.

De dag van de arbeid kan ik me niet als een speciale dag herinneren, en ook vandaag lijkt de dag op iedere andere werkdag, maar het blijkt dat er toch uitzonderingen zijn. Zo wordt vandaag bijvoorbeeld op de beurs niet gehandeld en grijpt de politie deze dag aan om in Den Haag actie te voeren voor een betere cao.

Natuurlijk wil iedereen goede arbeidsvoorwaarden, maar de meningen over de dag van de arbeid zijn verdeeld. De een hecht er waarde aan, de ander vindt het onnodig.  
Zolang we kunnen werken, zijn we allemaal tevreden! En dan zie ik graag op 1 mei 2016 weer een melding om mij eraan herinneren dat we het in Nederland echt zo slecht nog niet hebben….


   Marjolein Zoon
   medewerker marketing & sales

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×