fbpx

Nieuws

Blog | Lang leve de vrouw!

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

08-03-2016

   Marjolein Zoon, medewerkster marketing & sales
Met een Recht Direct-team van 5 dames kunnen we de Internationale Vrouwendag natuurlijk niet onbenoemd voorbij laten gaan!

Blog | Lang leve de vrouw!

Met een Recht Direct-team van 5 dames kunnen we de Internationale Vrouwendag natuurlijk niet onbenoemd voorbij laten gaan!

Zo hoorde ik vanmorgen op de radio het nummer ‘Ode aan de Vrouw’ van  Nick en Simon. Met herkenbare voorbeelden verwoorden zij hoe de vrouw grote irritatie bij de man kan opwekken. Ik moet eerlijk zijn, hoewel ik een vrouw ben, bracht het toch een glimlachje op mijn gezicht. Hoe groot de ergernis van de mannen ook is, het lied krijgt toch een positieve wending voor ons vrouwen, met de woorden: ’’ik ben zo blij dat er een vrouw is, zonder vrouw gaat het pas echt mis’’.

Een positieve houding ten opzichte van de vrouw is niet altijd zo vanzelfsprekend geweest. In de twintigste eeuw is de Internationale Vrouwendag ontstaan, vanaf toen wordt gevierd dat vrouwen zijn opgekomen voor hun rechten op onder andere het gebied van arbeid en kiesrecht. Wat betreft het kiesrecht zijn de gelijke rechten al enige tijd een feit en met betrekking tot arbeid blijkt uit de cijfers van de afgelopen tien jaar dat het steeds beter gaat met de positie van vrouw op de werkvloer. Het aantal werkende vrouwen is sterk toegenomen.

Volgens de Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen bij de arbeid (WGB) wordt van jou als werkgever een gelijke behandeling verwacht tussen mannen en vrouwen op de werkvloer.
Je krijgt hier als werkgever bijvoorbeeld in de volgende situaties mee te maken:

  • bij sollicitaties, zowel bij het aanbieden van een baan als de afwikkeling van de sollicitatie;
  • bij het aangaan of het beëindigen van een dienstbetrekking;
  • bij het opstellen van de arbeidsvoorwaarden;
  • bij het laten volgen van scholing of cursussen;
  • bij promotie tijdens een dienstverband.

Er zijn wel een aantal uitzonderingen wanneer de WGB niet geldt. Soms is het geslacht bepalend voor een bepaalde functie, of als je vindt dat er in jouw bedrijf te weinig vrouwen of mannen werken, dan mag je dat geslacht bevoordelen. Het gaat dan om positieve discriminatie.

Zoals in het lied van Nick en Simon ook wordt bezongen, hebben de vrouwen ook het geluk kinderen te mogen krijgen. Als werkgever is het goed om de bijzondere regels voor bijvoorbeeld ziekte bij zwangerschap, zwangerschapsverlof en bevallingsverlof te kennen.

Heb je vragen over de WGB of heb je een andere vraag? Neem gerust contact op met onze juristen via 0493-326688, of stuur onze dames een e-mail via heldpesk@rechtdirect.nl.

Marjolein Zoon
medewerkster marketing & sales

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×