fbpx

Nieuws

Blog | Relaxt op vakantie door inzet van tijdelijke krachten?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

21-07-2015

   Jolanda Wind, Manager Recht Direct
   
Let op met nulurencontracten.

Relaxt op vakantie door inzet van tijdelijke krachten?

Let op met nulurencontracten

Wij zien dat de drukke periode voor de vakantie bij uitstek een periode is waarin veel tijdelijke krachten worden ingezet, zodat jij en je werknemers met een gerust hart op vakantie kunnen. Vaak wordt er dan gebruik gemaakt van nulurencontracten. Maar let op: hier zit een addertje onder het gras! Wanneer je gebruik maakt van nulurencontracten bij tijdelijke werknemers heb je na zes maanden een loondoorbetalingsplicht.
 

In de eerste zes maanden mag je bij een nulurencontract de loondoorbetalingsplicht uitsluiten in de arbeidsovereenkomst. Dat betekent dat je in deze periode, wanneer de werknemer in een bepaalde week niet werkt, de uren niet hoeft uit te betalen. Deze periode van zes maanden was onbeperkt te verlengen in de cao.
 

Vanaf 1 juli 2015 (Wet Werk en Zekerheid) is het volgende veranderd: het uitsluiten van deze loondoorbetalingsplicht is alleen nog maar mogelijk gedurende de eerste 26 weken. Specifiek voor de uitzendbranche en een beperkt aantal functies zijn er nog andere uitzonderingen gemaakt. Na de eerste 26 weken kan een werknemer met een nulurencontract voortaan aanspraak maken op het doorbetalen van loon ook al heeft hij/zij die uren niet gewerkt. Om dit te berekenen wordt gekeken naar het gemiddeld aantal uren dat de werknemer in de drie voorafgaande maanden heeft gewerkt. Hiervoor geldt geen overgangsrecht behalve in gevallen dat een ULV (Uitsluiting LoondoorbetalingsVerplichting) is opgenomen in een nog lopende bedrijfs-cao, tot uiterlijk 1 juli 2016.

Onze tips voordat jij op vakantie gaat:

  • ga na of in jouw nulurencontract de loondoorbetalingsplicht wordt uitgesloten;
  • houd er rekening mee dat nulurencontracten volwaardige arbeidscontracten zijn (maximaal drie keer te verlengen, maximale duur in totaal 2 jaar voordat het overgaat naar een contract voor onbepaalde tijd);
  • check jouw cao of neem geheel vrijblijvend contact op met onze jurist via 0493-326688 om te checken wat in jouw situatie het beste is om te doen;
  • houd rekening met het risico dat de werknemer na zes maanden het gemiddelde aantal uren van de voorafgaande drie maanden kan claimen, als deze niet of minder heeft gewerkt.

Voor nu alvast een prettige, relaxte vakantie gewenst!


   Jolanda Wind
   manager Recht Direct

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×