fbpx

Nieuws

Boete opleggen aan een werknemer die het concurrentiebeding overtreedt? Het kan écht!

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

06-05-2021 - Wil je een boete opleggen aan een werknemer die bij een concurrent in dienst treedt? Neem dan een concurrentiebeding en boetebeding op in de arbeidsovereenkomst. Onderstaande uitspraak laat zien dat het écht kan.

De hoofdpijn case:

Werknemer gaat in mei 2018 uit dienst bij zijn werkgever. Direct daarna gaat werknemer werken bij een concurrent van werkgever, terwijl in zijn arbeidsovereenkomst een concurrentiebeding met een looptijd van twee jaar was opgenomen. Werkgever heeft werknemer in augustus 2018 gewaarschuwd dat hij hiervoor beboet kan worden. Omdat werknemer voor de concurrent blijft werken start werkgever in juni 2020 een procedure bij de rechtbank en wil dat de werknemer de boete betaalt.

De vraag:

Heeft de werknemer het concurrentiebeding overtreden, en moet hij een boete betalen?

Het antwoord:

Ja. Volgens de kantonrechter heeft de werknemer het concurrentiebeding twee jaar lang overtreden. De werknemer werkt bij de concurrent met dezelfde klanten. Omdat de werknemer het concurrentiebeding overtreedt is hij verplicht de boete te betalen.

De rechter zag geen reden om de boete te matigen op verzoek van de werknemer. De werknemer had zich namelijk aan het concurrentiebeding moeten houden, of hij had na de waarschuwing moeten stoppen bij de concurrent. Dat heeft hij niet gedaan.

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Deze uitspraak laat zien dat het écht zin heeft om een concurrentiebeding en boetebeding op te nemen in de arbeidsovereenkomst. Zorg ervoor dat je het beding duidelijk formuleert en dat je de werknemer er ook op wijst als hij toch aan de slag gaat bij een concurrent.

Wil je een concurrentiebeding opnemen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd? Of wil je hier een beroep op doen? Dan gelden er aanvullende voorwaarden.

Schakel Recht Direct in

Heb je vragen over het opnemen van een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd of over het concurrentiebeding in het algemeen? Neem dan contact op met Marjolein via marjolein@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×