fbpx

Nieuws

Bouwen zonder juridisch gedoe 2.0: zo tackle je de uitvoeringsfase

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

18-06-2021 - Nu je de aandachtspunten in de voorbereidingsfase uit je hoofd kent, gaan we in op een aantal belangrijke aandachtspunten in de uitvoeringsfase van een bouwwerk of project. Want een helm beschermt je hoofd wel tegen een stootje, maar niet tegen juridische kopzorgen.

De vraag:

Waar moet ik als aannemer op letten in de uitvoeringsfase van een bouwwerk of project? Met andere woorden: hoe voorkom ik juridisch gezeik?

Nou zo dus:

  • Aansprakelijkheid en garantie

In de contractstukken wordt oneindig geneuzeld over aansprakelijkheid en garantie. In de AVA 2013 (herzien 2014) is bijvoorbeeld geregeld dat je als aannemer verplicht bent om de opdrachtgever te wijzen op onvolkomenheden in constructies en werkwijzen. Het is belangrijk om goed om de hoogte te zijn van de verschillende bepalingen en hier ook naar te handelen.

  • Iets te strak gepland?

De opleveringstermijn wordt uitgedrukt in werkbare dagen, een aantal kalenderdagen, -weken of -maanden of er wordt simpelweg een datum geprikt waarop het werk wordt opgeleverd. Wat als je met je planning in de knel komt? Om erachter te komen of je als aannemer recht hebt op bouwtermijnverlenging, moet wederom het contract onder het stof vandaan worden getrokken. Is bijvoorbeeld de UAV 2012 van toepassing, en is hier in andere contractstukken niet van afgeweken, dan gelden de volgende bepalingen:

  • De termijn kan door de opdrachtgever op eigen initiatief of op verzoek van de aannemer worden verlengd;
  • De aannemer heeft recht op termijnverlenging als sprake is van overmacht.

 

  • Mijn bouwwerk is klaar: en nu?

Als een bouwwerk staat, wil iedereen dat het als de sodemieter wordt opgeleverd. Ook deze procedure is beschreven in de contractstukken. Als aannemer maak je kenbaar dat het werk klaar is en de opdrachtgever keurt het werk. Weigering mag over het algemeen alleen als de gebreken die de opdrachtgever constateert aan ingebruikname in de weg staan.

Na aanvaarding is het werk opgeleverd en ben je als aannemer in principe niet aansprakelijk voor gebreken die na oplevering zijn geconstateerd. Wel is er nieuwe wetgeving op komst waardoor het aansprakelijkheidsrisico van aannemers ná oplevering wordt uitgebreid. Hierover vertellen we je graag later meer.

Schakel Recht Direct in

Ook gedurende en na de uitvoeringsfase spelen de contractuele afspraken een grote rol. Daarom is de voorbereidingsfase dus van levensbelang. Zorg ervoor dat je conform de afspraken handelt en dat je bij problemen probeert te komen tot een oplossing. Kom je er samen niet uit? Dan kijken wij met je mee! Neem contact op met Loes voor een vrijblijvend gesprek via loes@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×