fbpx

Nieuws

Continuïteitsbijdrage en vooruitbetaling voor zorgaanbieders

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

20-04-2020

Zorgaanbieders die door het coronavirus in financiële problemen terecht dreigen te komen, kunnen mogelijk aanspraak maken op de continuïteitsbijdrage en een vooruitbetaling. Lees hier meer.

Continuïteitsbijdrage en vooruitbetaling voor zorgaanbieders

Het coronavirus leidt tot veel vragen bij zorgaanbieders. Waar sommige zorgaanbieders het werk nauwelijks aan kunnen, ligt bij andere zorgaanbieders het werk helemaal stil. Zorgaanbieders die door het coronavirus in financiële problemen terecht dreigen te komen, kunnen mogelijk aanspraak maken op de continuïteitsbijdrage en een vooruitbetaling. Met deze bijdrage kunnen vaste lasten, zoals personeels- en huisvestigingskosten, betaald worden. In dit artikel lees je of, en hoe, je aanspraak kunt maken op deze regelingen.

Wat houdt de continuïteitsbijdrage in?

Als zorgaanbieder kun je vanaf mei 2020 in aanmerking komen voor een maandelijkse continuïteitsbijdrage. De bijdrage heeft terugwerkende kracht tot 1 maart en loopt in beginsel tot 30 juni 2020. De continuïteitsbijdrage zal liggen tussen de 60% en 85% van de zorgkosten die onder normale omstandigheden door zorgverzekeraars wordt vergoed.

Je hoeft de continuïteitsbijdrage niet terug te betalen. Bij vaststelling van de voorlopige continuïteitsbijdrage wordt wel rekening gehouden met de reguliere productie gedurende de maanden dat deze van toepassing is. Ook eventuele hogere productie als gevolg van inhaaleffecten daarna, wordt later verrekend. Dit wil zeggen dat je na de coronacrisis mogelijk minder krijgt uitgekeerd van de zorgverzekeraars als je productie op dat moment hoger is dan normaal.

Kom ik als zorgaanbieder in aanmerking voor de continuïteitsbijdrage?

De continuïteitsbijdrage is bedoeld voor alle zorgaanbieders (met of zonder zorgcontract met een zorgverzekeraar) die zorg verlenen die op dit moment valt onder de basisverzekering of de aanvullende zorgverzekering (polis 2020). Er komen nog nadere voorwaarden voor aanspraak op deze bijdrage, maar deze zijn op dit moment nog niet bekend.

Aanvullende regeling op de continuïteitsbijdrage

De continuïteitsbijdrage is de algemene regeling, waarop je als zorgaanbieder een beroep kunt doen. Naast deze continuïteitsbijdrage  bestaat er een aanvullende regeling voor zorgaanbieders die niet kunnen wachten op de continuïteitsbijdrage, dit is de zogenoemde vooruitbetaling. Deze vooruitbetaling kan al vanaf 20 april 2020 worden uitgekeerd. De vooruitbetaling is een aanvullende regeling voor een aantal specifieke groepen die mogelijk al eerder in ernstige financiële problemen kunnen komen. De vooruitbetaling is een eenmalige betaling en wordt later verrekend met je binnenkomende declaraties, vorderingen en de continuïteitsbijdrage.

Maak ik aanspraak op een vooruitbetaling?

Je maakt aanspraak op de vooruitbetaling als je als zorgaanbieder werkt in een van de volgende branches: eerstelijns laboratoria, mondzorg, kraamzorg, fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, wijkverpleging, zittend ziekenvervoer en zelfstandige behandelcentra in de medisch
specialistische zorg.

Hoe vraag ik een vooruitbetaling aan?

Vanaf 14 april kan de sector fysiotherapie de vooruitbetaling aanvragen. Vanaf 16 april is dit ook voor de sector mondzorg mogelijk en vanaf 20 april kunnen de overige sectoren de vooruitbetaling aanvragen.

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met de helpdesk van Recht Direct.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Onbeperkt toegang tot documenten

Headset

Rechtshulp take-away service

Uurtarief

Voordelig uurtarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Maar wat vinden klanten eigenlijk van ons?

Juridische hulp achter de hand!

Voor ons als organisatie die zich bezighoudt met re-integratie en advies binnen arbeid, is het erg fijn om Recht direct achter de hand te hebben als partij, wanneer we het niet weten of twijfelen. De documenten die we kunnen gebruiken…

- Gianne

Kennis van zaken, snelle reactie.

We werken goed samen met Recht Direct. Het is een laagdrempelige manier om snel juridisch advies in te winnen. We krijgen snel reactie zodat we vervolgens snel kunnen handelen.

- Leon

8

Het contact met Recht Direct verloopt prima, zowel telefonisch als schriftelijk. Zaken worden direct opgepakt, waardoor de reactietijd kort is. Bij complexere vragen wordt navraag gedaan en ook medegedeeld dat dit iets langer kan duren.

- Zaam-Wonen

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×