fbpx

Nieuws

Controleer jij zelf de vergunningen van tewerkgestelde vreemdelingen?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

12-03-2021

De situatie:

De Wet arbeid vreemdelingen (Wav) regelt dat personen die geen toegang hebben tot de Nederlandse arbeidsmarkt, alleen met een geldige werkvergunning in Nederland mogen werken. Dit brengt met zich mee dat je als werkgever goed moet controleren of de vreemdeling de juiste vergunningen heeft.

De vraag:

Maar hoe zit het als je een vreemdeling inleent via een intermediair, wie is dan verantwoordelijk voor het controleren van de vergunningen?

Het antwoord:

Beide partijen, zowel jij als inlener en de intermediair als uitlener zijn hiervoor verantwoordelijk! Dit komt doordat de Wav een ruim werkgeversbegrip hanteert. Iedereen die een vreemdeling voor zich laat werken, ook al is dat via intermediairs (zoals uitzendbureaus en loonbedrijven), wordt door de Wav als werkgever beschouwd. En als werkgever heb je onder de Wav de verplichting de vergunningen van de vreemdeling te controleren. Deze verplichting kun je niet uitbesteden aan een ander, je draagt daar zelf echt de volledige verantwoordelijkheid voor.

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Zorg dat je de aanwezigheid en geldigheid van tewerkstellingsvergunningen van de vreemdeling controleert vóór aanvang van de werkzaamheden. Vertrouw dus niet op controle door andere partijen.

Ben je te goeder trouw en vertrouw je toch op de controle van een andere partij en blijkt achteraf dat de vreemdeling illegaal aan het werk is, riskeer je een boete van maar liefst € 8.000, -. Bij herhaling of soortgelijke overtreding van de Wav binnen vijf jaar kan deze boete zelfs verhoogd worden met 50%, 100% of 200%. Een gewaarschuwd mens telt voor twee zullen we daarom maar zeggen…

Vragen?

Heb je vragen hierover? Wij helpen je graag! Stel een vraag via juristen@rechtdirect.nl.

 

 

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Onbeperkt toegang tot documenten

Headset

Rechtshulp take-away service

Uurtarief

Voordelig uurtarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Maar wat vinden klanten eigenlijk van ons?

8

Het contact met Recht Direct verloopt prima, zowel telefonisch als schriftelijk. Zaken worden direct opgepakt, waardoor de reactietijd kort is. Bij complexere vragen wordt navraag gedaan en ook medegedeeld dat dit iets langer kan duren.

- Zaam-Wonen

Goed en snel bereikbaar

Jullie geven zeer snel en accuraat een antwoord op mijn gestelde vragen en zijn goed bereikbaar.

- Nicole

9

Enthousiaste en betrokken medewerkers die snel (kritisch) reageren op juridische vragen en kwesties. Erg laagdrempelig. Je voelt je niet bezwaard om een juridische kwestie voor te leggen (wat je toch niet zo snel bij een advocatenkantoor zou doen...). Ook een…

- Au Care

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×