fbpx

Blog

De ins & outs van wijzigingen binnen het arbeidsrecht in 2024

18-12-2023 - Een nieuw jaar betekent vaak nieuwe wetten. Ook in 2024 is dit het geval. Hoewel nog niet alle wetsvoorstellen definitief zijn, brengen wij jullie alvast op de hoogte van de plannen en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht.

Wat gaat er veranderen? 

 

Mobiliteit werknemers 

Vanaf 1 januari 2024 moeten bedrijven met 100 of meer werknemers uiterlijk op 30 juni een rapportage indienen over de woon-werkmobiliteit en zakelijke mobiliteit in het kalenderjaar daarvoor. Op dit moment kunnen organisaties wel al op vrijwillige basis hun gegevens indienen, maar let er op dat dit aankomend jaar verplicht wordt.  

Vereenvoudigen verlofstelsel 

Het verlofstelsel wordt eenvoudiger gemaakt. Dit betekent dat doelen, aanvraagtermijnen en opnameperioden van verschillende verlofregelingen gelijk worden getrokken. Deze wijziging is op dit moment nog in behandeling, maar gaat naar verwachting in de loop van 2024 in. 

Zekerheid flexwerkers 

Met dit wetsvoorstel wil men meer zekerheid creëren voor oproepkrachten, uitzendkrachten en tijdelijke arbeidskrachten. Ook wil men de verschillen tussen vaste en flexwerknemers verkleinen. De nieuwe regels schaffen onder andere het nulurencontract af en verkorten Fase A en B in uitzendcontracten. Ook niet geheel onbelangrijk is dat de ketenregeling wordt aangescherpt. Voor dit wetsvoorstel is op dit moment nog geen ingangsdatum bekend. 

Verplicht vertrouwenspersoon 

Wanneer je als werkgever een bedrijf hebt met meer dan 10 werknemers wordt het waarschijnlijk verplicht werknemers toegang te geven tot een vertrouwenspersoon. Deze vertrouwenspersoon kijkt uit naar ongewenst gedrag en mentale arbeidsbelasting bij de werknemers. Wanneer dit gaat gelden is op dit moment nog niet bekend. 

Modernisering concurrentiebeding 

Ook het concurrentiebeding gaat op de schop. De bedoeling van deze wijziging is dat het concurrentiebeding gemoderniseerd wordt. Het kabinet wil dat het duidelijker wordt wanneer je als werkgever een concurrentiebeding kunt inroepen. Dit gaat voor jou als werkgever ook een aantal verplichtingen meebrengen, bijvoorbeeld dat je ook in een vast contract goed moet motiveren wat het bedrijfsbelang is voor het concurrentiebeding. Ook voor deze wijziging is nog geen ingangsdatum gepland. 

 

Wat betekent dit nu echt voor jou? 

Er gaan dus weer een aantal dingen veranderen binnen het arbeidsrecht. Het is als werkgever van belang om goed op de hoogte te zijn van alle wijzigingen. Mochten er wijzigingen definitief worden die impact hebben op jouw bedrijf, brengen we je hiervan uiteraard op de hoogte. 

 

Recht Direct helpt echt 

Heb je vragen over al deze wetswijzigingen of over andere problematiek? Wij helpen je graag! Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80. 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×