fbpx

Nieuws

Dé ondernemersvragen van maart | de keuze van de rechtsvorm

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

21-03-2019

Als je begint met ondernemen, is een van de eerste keuzes die je moet maken de keuze voor de rechtsvorm van je onderneming. Deze keuze kan afhankelijk zijn van meerdere factoren. Ben je bijvoorbeeld alleen of werk je samen met anderen? Ook de grootte en de verwachte groei van je bedrijf spelen een rol. Veel mensen weten niet goed wat de verschillen tussen de mogelijke rechtsvormen zijn. En wat is dan een holding, of een werkmaatschappij? Om je hierover te informeren hebben wij een korte vraag & antwoord opgesteld en enkele rechtsvormen op een rijtje gezet.

Dé ondernemersvragen van maart | de keuze van de rechtsvorm

Als je begint met ondernemen, is een van de eerste keuzes die je moet maken de keuze voor de rechtsvorm van je onderneming. Deze keuze kan afhankelijk zijn van meerdere factoren. Ben je bijvoorbeeld alleen of werk je samen met anderen? Ook de grootte en de verwachte groei van je bedrijf spelen een rol. Veel mensen weten niet goed wat de verschillen tussen de mogelijke rechtsvormen zijn. En wat is dan een holding, of een werkmaatschappij? Om je hierover te informeren hebben wij een korte vraag & antwoord opgesteld en enkele rechtsvormen op een rijtje gezet.

Wat zijn de voor- en nadelen van een eenmanszaak?

De eenmanszaak is de meest simpele rechtsvorm. Om een eenmanszaak te beginnen, hoef je alleen maar een naam te kiezen en jezelf in te schrijven bij de KvK. Dit kost weinig tijd en geld en dit is dus een groot voordeel. Een ander voordeel van de eenmanszaak is dat je meestal ook niet zo veel belasting betaalt. De winst van de eenmanszaak valt onder de inkomstenbelasting en daarnaast zijn er verschillende aftrekposten waar startende ondernemers gebruik van kunnen maken.

De eenmanszaak kan ook een groot nadeel hebben. Wanneer je als ondernemer schulden maakt, ben je hiervoor hoofdelijk aansprakelijk. Dit komt doordat er wettelijk gezien geen scheiding is tussen je zakelijke vermogen en je privévermogen. Als je veel schulden maakt en je gaat zelfs failliet, dan kan het dus zo zijn dat je ook je privébezittingen zoals je auto of zelfs je huis kwijtraakt.

Wat zijn de voor- en nadelen van een vennootschap onder firma?

De vof is een samenwerkingsverband tussen twee of meer personen. Tussen de twee vennoten wordt een overeenkomst gesloten waarin de afspraken tussen partijen zijn opgenomen. In deze overeenkomst staat bijvoorbeeld wat de vennoten inbrengen in het gezamenlijke vermogen van de vennootschap. Doordat iedere vennoot iets inbrengt in het vermogen, beschik je dus over een groter kapitaal dan wanneer je alleen zou zijn. Daarnaast kun je elkaar en elkaars kwaliteiten versterken en samen de winst verdelen.

Een nadeel van de vof is dat de vennoten nog steeds hoofdelijk aansprakelijk zijn. Wanneer de vof schulden maakt, kunnen de schuldeisers zich ook nog verhalen op het privévermogen van de vennoten, wanneer het vermogen van de vof niet toereikend is.

Wat zijn de voor- en nadelen van een besloten vennootschap?

Een van de belangrijkste voordelen van de bv is dat de bv eigen rechtspersoonlijkheid heeft. Dat betekent dat in principe de eigenaar niet privé aansprakelijk is voor de schulden van de onderneming. Alleen in geval van onbehoorlijk bestuur kan een bestuurder aansprakelijk worden gesteld. Een ander voordeel is dat de bv bij een hogere winst minder belasting hoeft te betalen dan een eenmanszaak of vof.

Een nadeel van de bv is dat indien je een lage winst behaalt met je bv, je relatief meer belasting betaalt. Dat is een van de redenen dat mensen vaak niet starten met een bv, maar met een andere rechtsvorm. Daarnaast is een bv verplicht om een uitgebreidere administratie te voeren en jaarrekeningen op te stellen en te deponeren. Hier komen dus nog extra kosten voor de accountant bij.

Wat is een holding?

Een holding is een bv die meestal speciaal wordt opgericht om de aandelen van een bv te beheren. De holding verricht geen ondernemingsactiviteiten en heeft veelal ook geen personeel in dienst. Zij bestuurt alleen één of meerdere werkmaatschappijen. De holding wordt vaak gebruikt als een soort kapstok waar de werkmaatschappijen onder worden gehangen. In de holding zitten vaak ook de waardevolle bedrijfsonderdelen, zoals bijvoorbeeld bedrijfspanden of patenten.

Wat is een werkmaatschappij?

De werkmaatschappij is de bv die het werk verricht, het geld verdient, personeel aanneemt en overeenkomsten sluit. Daardoor loopt de werkmaatschappij ook de meeste risico’s. Wanneer je structuur met holding en werkmaatschappijen goed is ingericht kan dit grote voordelen hebben. Indien de waardevolle bedrijfsonderdelen in de holding zitten, kunnen schuldeisers van de werkmaatschappij zich hier niet op verhalen.

Kan ik later nog van rechtsvorm veranderen?

Jazeker, ook jaren na de oprichting is het mogelijk om de rechtsvorm van je bedrijf te wijzigen. Wanneer je alleen begonnen bent en met iemand samen verder wil of wanneer je bedrijf groeit en de risico’s toenemen, kan het verstandig zijn om je onderneming om te zetten in een andere rechtsvorm. Omdat hierbij het nodige komt kijken, is het verstandig om je in dit proces goed te laten begeleiden. Recht Direct kan je hierbij op veel vlakken helpen, maar ook je accountant kan waardevol advies geven.

Vragen?

Mocht je nog vragen hebben over de rechtsvorm van jouw onderneming of zit je er aan te denken om je onderneming om te zetten? Wacht dan niet af en neem contact met ons op om te zien waar wij jou mee kunnen ondersteunen. Je kunt onze helpdesk bereiken via helpdesk@rechtdirect.nl of via telefoonnummer (0493 326688).

Workshop | Mijn bedrijf groeit!

Op 16 april geven Recht Direct en Ondernemenplus een interactieve workshop voor en door ondernemers. Hierin worden tips en tricks meegegeven over hoe je organisatie het beste met groei om kan gaan. Meld je aan of klik hieronder voor meer informatie over de workshop.

 

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×