fbpx

Case

De rechter heeft bepaald: bezorgers van Deliveroo zijn geen zzp’ers

15-05-2023 - Veel bedrijven werken met zzp’ers. Zowel voor het bedrijf als voor de zzp’er kan dit financieel voordelig zijn. Wel is van belang dat de zzp’er ook daadwerkelijk een zzp’er is en niet feitelijk gezien een werknemer. Anders heb je als bedrijf namelijk dezelfde verplichtingen tegenover de zzp’er als tegenover werknemers.

Waarom zzp’ers inschakelen in plaats van werknemers?

Het inhuren van zzp’ers heeft op verschillende vlakken voordelen. Zo moet je voor werknemers loonbelasting betalen, terwijl dit voor zzp’ers niet hoeft. Ook kun je een zzp’er een tijdje niet inhuren wanneer er minder werk is, terwijl dit bij een werknemer natuurlijk niet zomaar kan. Werknemers moeten doorbetaald worden op het moment dat ze ziek zijn, dit hoeft bij zzp’ers ook niet.

 

De zaak van Deliveroo

Ook bezorgingsdienst Deliveroo werkte met zzp’ers. Via Deliveroo kunnen mensen maaltijden bestellen, die vervolgens door de bezorgers van Deliveroo worden bezorgd. Alle bezorgers van Deliveroo waren zzp’er en dus geen werknemer. Vakbond FNV was het hier echter niet mee eens en vond dat de bezorgers als werknemers moesten worden beschouwd. Daarom startte de vakbond een rechtszaak. Recent is hier een definitieve uitspraak over gedaan.

 

Wanneer is er een arbeidsovereenkomst?

Er is sprake van een arbeidsovereenkomst als is voldaan aan drie vereisten: persoonlijke arbeid, loon en een gezagsverhouding. De invulling verschilt per situatie. De rechter beoordeelt hoe de partijen in de praktijk met elkaar omgaan. Wij bespreken de drie criteria.

 

Persoonlijke arbeid:

Er is sprake van persoonlijke arbeid wanneer iemand arbeid verricht en daarbij niet zomaar door iemand anders vervangen kan worden. Volgens Deliveroo is er geen sprake van persoonlijke arbeid, omdat bezorgers zich eenvoudig kunnen laten vervangen. De FNV is het met Deliveroo eens dat bezorgers hier een bepaalde mate van vrijheid krijgen, maar stelt dat de vrijheid in de praktijk beperkt is.

 

Loon:

Hoewel de bezorgers betaald kregen per bezorging, was er volgens de FNV sprake van loon in de zin van een arbeidsovereenkomst. Deliveroo stelde namelijk de facturen voor de bezorgers op, waardoor zij uit zichzelf de vergoeding voor het bezorgen betaalde. Dit lijkt meer op een arbeidsovereenkomst, aangezien zzp’ers normaal gesproken zelf een factuur sturen. Daarbij hadden bezorgers geen invloed op de hoogte van hun vergoeding.

 

Gezagsverhouding:

Ook was er volgens de FNV sprake van een gezagsverhouding tussen Deliveroo en de bezorgers. Dit bleek uit verschillende omstandigheden. Zo wijzigde Deliveroo de inhoud van overeenkomsten altijd eenzijdig. Daarbij werd er gebruik gemaakt van een GPS-systeem, waarmee bezorgers voortdurend in de gaten konden worden gehouden. De bezorgers gebruikten eigen middelen, maar dit was volgens de FNV onvoldoende om van zzp’ers te spreken. Bezorgers gebruikten namelijk wel hun eigen telefoon en fiets, maar dit was naar alle waarschijnlijkheid voor de meeste bezorgers geen investering. Veel mensen hebben namelijk ook een telefoon en fiets wanneer zij niet als bezorger werkzaam zijn.

 

Uitspraak:

De rechter weegt al deze omstandigheden af. Uiteindelijk is de conclusie dat de bezorgers werknemers zijn.

Deliveroo heeft al eerder besloten om te stoppen in Nederland. Nu het arrest definitief is, is de verwachting dat zij (voorlopig) ook niet meer terugkeren.

 

Wat betekent dit nu?

Zoals je ziet, wordt er naar de omstandigheden van het geval gekeken om te bepalen of er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Het maakt dus niet uit wat je samen op papier zet. Ook als je een overeenkomst van opdracht sluit, kan het zijn dat een zzp’er gezien wordt als werknemer. Zelfs al is jouw hele organisatie ingericht op zzp!

 

Recht Direct helpt echt

Wil jij weten welke risico’s jij loopt? Wij helpen je graag! Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

 

 

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×