fbpx

Blog

Heb je een VOF, CV of maatschap? Let op, want de regels voor personenvennootschappen gaan veranderen.

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

29-11-2022 - De vennootschap onder firma (VOF), commanditaire vennootschap (CV) en maatschap vallen onder de categorie ‘personenvennootschap’. De wetgeving rondom deze vennootschappen is sterk verouderd. Er is daarom een wetsvoorstel gepubliceerd: de Wet modernisering personenvennootschappen. Wij leggen je uit wat er verandert.

De belangrijke veranderingen op een rijtje:

Soorten vennootschappen

Volgens het wetsvoorstel zijn er dadelijk nog maar twee soorten personenvennootschappen: de openbare vennootschap en de stille vennootschap. Een stille vennootschap heeft geen rechtspersoonlijkheid, een openbare vennootschap wel. De toekenning van rechtspersoonlijkheid aan de openbare vennootschap, zorgt er bijvoorbeeld voor dat goederen eenvoudig op naam van zo’n vennootschap kunnen worden gesteld. Én het maakt het makkelijker voor vennoten om toe te treden.

 

Het einde van de VOF en de maatschap

De commanditaire vennootschap blijft bestaan, de VOF en maatschap niet. Deze laatste twee worden samengevoegd onder de naam ‘vennootschap’. Bestaande VOF’s of maatschappen kunnen zich wel zo blijven noemen.

 

Aansprakelijkheid

De vennoten zijn naast de vennootschap verantwoordelijk voor afspraken van de vennootschap ten opzichte van derden. De wederpartij moet dan wel aannemelijk maken dat de vennootschap niet voldoet aan de afspraak. Vertrouwt een wederpartij een opdracht aan één vennoot toe? Dan is ook die vennoot aansprakelijk.

 

Administratieverplichtingen

Ook moet je kunnen je kunnen verantwoorden op het gebied van financiële informatie. Om dit te bereiken worden de administratieverplichtingen duidelijker vastgelegd.

We houden de ontwikkelingen in de gaten

Hierboven hebben we een aantal hoofdlijnen genoemd uit de Wet modernisering personenvennootschappen. Het betreft enkel nog een wetsvoorstel. Op het moment dat er veranderingen plaatsvinden of de wet definitief wordt, informeren we hierover uiteraard.

 

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Vraag jij je nu af wat voor invloed deze wetgeving gaat hebben op jou VOF, CV of maatschap? Stuur ons dan snel een berichtje via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80. Dan zoeken wij dit voor je uit.

 

 

 

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×