fbpx

Nieuws

De zorgplicht voor niet goed Nederlandssprekende werknemers; voldoe jij hieraan?

15-06-2023 - Als werkgever heb je een zorgplicht voor je werknemers. Dit houdt in dat je voldoende maatregelen moet nemen om ongevallen te voorkomen. Zo moet je duidelijk instructies geven over de manier waarop werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Wanneer je niet voldoet aan je zorgplicht, kun je aansprakelijk worden gesteld wanneer schade ontstaat. Maar hoe zit dit eigenlijk bij niet goed Nederlandssprekende werknemers?

De vraag:

Moet je voor niet goed Nederlandssprekende werknemers andere maatregelen nemen om aan je zorgplicht te voldoen, dan voor goed Nederlandssprekende werknemers?

 

Het antwoord:

Bij niet goed Nederlandssprekende werknemers moet je uitgebreidere maatregelen nemen om aan je zorgplicht te voldoen.

 

De case

Een niet goed Nederlandssprekende werknemer werkte bij een slachterij. Op een gegeven moment heeft de werknemer klem gezeten tussen een deurpost en een vrachtwagen, waardoor hij verwondingen aan zijn hand opliep. De werknemer moest naar de spoedeisende hulp en kon een aantal weken niet werken. Ook bleef hij daarna klachten houden aan zijn arm. Na het ongeval stelde de werknemer de slachterij aansprakelijk voor de schade die hij had opgelopen.

De slachterij gaf bij de rechter aan dat hij veel werknemers in dienst heeft die niet goed Nederlands spreken. Daarom werden de instructies in simpele taal uitgelegd én voorgedaan. Ook werd daarna meerdere keren gevraagd of de instructies duidelijk waren. Toch vond de rechter dat de slachterij niet aan zijn zorgplicht had voldaan. Veel werknemers spraken Arabisch, waardoor de rechter het voor de hand vond liggen om de instructies schriftelijk in het Arabisch te geven of bijvoorbeeld gebruik te maken van pictogrammen. Omdat de slachterij dergelijke maatregelen niet had getroffen, was zij tekortgeschoten in haar zorgplicht. De rechter oordeelde daarom dat de slachterij aansprakelijk was voor de schade die de werknemer had geleden naar aanleiding van het ongeval.

 

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Wanneer je werknemers in dienst hebt die niet goed Nederlands spreken, moet je extra maatregelen treffen om aan je zorgplicht te voldoen. Wanneer veel van die werknemers bijvoorbeeld dezelfde taal spreken, is het verstandig om de instructies schriftelijk te geven in die taal. Ook kun je pictogrammen op voorwerpen plakken, waaruit duidelijk wordt wat de werknemer wel en niet moet doen.

 

Recht Direct helpt echt

Twijfel jij nu of je voldoet aan jouw zorgplicht of word je aansprakelijk gesteld voor schade door een werknemer? Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×