fbpx

Blog

Wetswijziging op komst! Binnenkort kun je digitaal een BV oprichten

31-10-2023 - Momenteel moet je voor het oprichten van een BV met álle oprichters naar de notaris. De notaris stelt dan een notariële akte op. Dit wordt binnenkort echter makkelijker gemaakt. Naar aanleiding van een nieuwe Europese Richtlijn is de wetgever in Nederland namelijk bezig met een wetswijziging. Als deze wijziging wordt doorgevoerd, kun je online een besloten vennootschap oprichten of een bijkantoor in een andere lidstaat openen. De aanvragers hoeven hiervoor niet fysiek aanwezig te zijn.

Digitale BV

Over een tijdje hoef je dus niet meer met alle oprichters naar de notaris om een BV op te richten. Een BV kan dan namelijk worden opgericht per elektronische akte, mits alle oprichters inwoners van een EU-lidstaat zijn. Je kunt dus bijvoorbeeld geen digitale BV oprichten met een inwoner van Engeland.

Deze nieuwe mogelijkheid voor het oprichten van een BV betekent overigens niet dat een BV niet meer via de ‘normale’ weg kan worden opgericht. De digitale BV is slechts een aanvulling op de huidige regeling.

Hoe?

Voor het oprichten van de BV is dus nog altijd een akte nodig. Bij de digitale BV wordt echter een elektronische akte gehanteerd. Hiervoor zal een model beschikbaar zijn, waarschijnlijk Engelstalig. Het is niet verplicht om dit model te hanteren. Je kunt natuurlijk ook bijvoorbeeld de modellen van de notaris gebruiken.

Bestuursverbod

Het kan natuurlijk zo zijn dat een van de bestuurders in zijn of haar lidstaat een bestuursverbod heeft. In het nieuwe wetsartikel is daarom afgesproken dat bestuurders (of commissarissen) uiterlijk bij oprichting van de digitale BV kenbaar moeten maken dat hen een bestuursverbod is opgelegd in een andere lidstaat. Wanneer een bestuurder (of commissaris) een bestuursverbod heeft, kan hij of zij voor de duur van het opgelegde bestuursverbod niet als bestuurder (of commissaris) worden benoemd bij de digitale BV.

Notaris

Je kunt niet bij iedere notaris een digitale BV oprichten. De notaris moet namelijk aangesloten zijn bij een door de KNB beheer systeem voor gegevensverwerking. Wellicht kun je dus niet naar jouw vaste notaris wanneer je een digitale BV wil oprichten.

Wanneer?

Naar verwachting wordt de wetswijziging per 1 januari 2024 ingevoerd.

 

Recht Direct helpt echt

Heb je vragen? Wij helpen je graag! Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×