fbpx

Nieuws

Direct op de hoogte! | AVG

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

04-04-2018

Zeven AVG-kennisbijeenkomsten, waarvoor we ongeveer 300 aanmeldingen kregen. We kunnen wel stellen dat de AVG trending topic is. De eerste vijf bijeenkomsten zitten er inmiddels op en we zien dat steeds meer bedrijven zich bezig gaan houden met deze nieuwe wet. Dat moet ook wel, want over zeven weken is het zover: de AVG treedt in werking en zal de huidige wetgeving vervangen.

Praktisch en verhelderend

Onze kennisbijeenkomsten wilden we zo praktisch mogelijk inrichten. We hebben er daarom voor gekozen om de AVG uit te leggen aan de hand van een voorbeeldbedrijf, Alle Verzoeken Geregeld BV van Piet Privacy. Daarnaast hebben we een AVG tool ontwikkeld. Op het internet zijn er veel tools en stappenplannen over de AVG te vinden. Wij misten echter een tool die concrete actiepunten gaf. Wat moet jij als organisatie nu in de praktijk regelen? Wij hebben een tool ontwikkeld waarin er duidelijke praktische actiepunten naar voren komen. Deze tool is gratis voor Recht Direct klanten. Wij zijn blij om te zien dat hier al veel gebruik van wordt gemaakt en dat actiepunten opgepakt worden! Wil jij gebruik maken van deze tool? Geef dit dan aan op onze site. 

Komende maanden gaan we een aantal onderdelen uit de AVG verder toelichten in onze nieuwsbrieven. In dit nieuwsbericht gaan we verder in op een onderwerp waar veel organisaties in de AVG mee van doen hebben, namelijk de verwerkersovereenkomst. De verwerkersovereenkomst is niet helemaal nieuw. In de huidige privacywet wordt er gesproken over een bewerkersovereenkomst. De nieuwe term in de AVG is verwerkersovereenkomst. Maar wat is een verwerkersovereenkomst eigenlijk?

De verwerkersovereenkomst

Een verwerkersovereenkomst is een (verplichte) overeenkomst tussen de verwerkingsverantwoordelijke en de verwerker. De verwerkingsverantwoordelijke is degene die het doel en de middelen van de verwerking vastlegt. De verwerker is de uitvoerder van een gedeelte van de opdracht van de verwerkingsverantwoordelijke. 
Welke partijen kunnen er bij een verwerking betrokken zijn?

  • De betrokkene(n): de betrokkene is de persoon van wie de persoonsgegevens worden verwerkt of de persoon waartoe de persoonsgegevens te herleiden zijn.
  • De verwerkingsverantwoordelijke: de opdrachtgever van de verwerking waarbij persoonsgegevens worden verwerkt.
  • De verwerker: de uitvoerder van een gedeelte van de opdracht waarbij persoonsgegevens worden verwerkt.
  • De subverwerker(s): een subverwerker ondersteunt de verwerker bij de uitvoering van de verwerking in opdracht van de verwerkingsverantwoordelijke.

In de praktijk

Een praktijkvoorbeeld: Klaas treedt als werknemer in dienst bij Alle Verzoeken Geregeld. Klaas tekent de arbeidsovereenkomst en kan per 1 april beginnen. Alle Verzoeken Geregeld heeft de salarisverwerking uitbesteed aan organisatie X. Organisatie X gebruikt voor de salarisverwerking een externe cloud.

  • Klaas is in dit geval de betrokkene. De gegevens die Alle Verzoeken Geregeld ontvangt, zijn namelijk te herleiden naar Klaas.
  • Alle Verzoeken Geregeld is de verwerkingsverantwoordelijke. Alle Verzoeken Geregeld heeft de salarisverwerking uitbesteed aan organisatie X. Hiervoor verstrekt Alle Verzoeken Geregeld alleen de gegevens die noodzakelijk zijn om de salarisverwerking juist uit te voeren.
  • Organisatie X is de verwerker. Organisatie X heeft de opdracht gekregen om de salarisverwerking uit te voeren. Om die salarisverwerking deugdelijk uit te voeren maken ze gebruik van een cloud. Deze cloud wordt door bedrijf Z geleverd, waardoor bedrijf Z een sub verwerker is.

Veel gestelde vraag!

Tijdens de bijeenkomsten er verschillende vragen over de verwerkersovereenkomsten gesteld. Een veel gehoorde vraag is: ‘Moeten wij met bedrijven zoals bijvoorbeeld Microsoft een verwerkersovereenkomst afsluiten? ’De verplichting om een verwerkingsovereenkomst af te sluiten ligt vanaf 25 mei bij de verwerkingsverantwoordelijke én de verwerker. Wanneer de verwerker (in deze Microsoft) op eigen initiatief geen verwerkersovereenkomst afsluit, betekent dit niet dat je achterover kunt leunen als verwerkingsverantwoordelijke. Wij hebben modellen op onze inlogportal staan die je hiervoor kan gebruiken.
 
Wat als je al een verwerkersovereenkomst hebt ontvangen van de andere partij? Zorg ervoor dat je deze overeenkomst kritisch bekijkt. Controleer of de bepalingen niet afwijken van de AVG en controleer of er geen extra contractuele verplichtingen worden opgelegd. Kijk bijvoorbeeld goed hoe de aansprakelijkheid met betrekking tot datalekken is geregeld en of er eventuele verplichtingen worden opgelegd met daaraan verbonden sancties.

Recht Direct helpt je verder

De komende maanden zullen we je vaker berichten over de AVG verwerkersovereenkomst sturen, zodat je goed voorbereid bent!

Heb je hulp nodig bij het controleren van een verwerkersovereenkomst of met het in contact treden van grotere partijen met betrekking tot een verwerkersovereenkomst? Wij kunnen je hierbij helpen. Hiervoor kun je contact opnemen met de helpdesk via 0493-32688 of helpdesk@rechtdirect.nl.

Wij wensen je veel succes met het AVG-proof maken van jouw organisatie!

Met vriendelijke groet,

Recht Direct

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×