fbpx

Blog

Een bedrijfsverhuizing kan grote gevolgen hebben voor het concurrentiebeding

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

27-07-2022 - Veel arbeidsovereenkomsten bevatten een concurrentiebeding. Hierin wordt vaak een bepaalde straal genoemd rondom de locatie van werkgever. Binnen deze straal mag de werknemer geen concurrerende werkzaamheden verrichten na uitdiensttreding. In een zaak die recent speelde verhuisde een bedrijf, maar werd het concurrentiebeding niet aangepast. De werkgever trok vervolgens aan het kortste eind toen hij een beroep deed op dit beding.

De vraag:

Wat is het toepassingsgebied van een concurrentiebeding na een bedrijfsverhuizing?

Het antwoord:

Als het onduidelijk is wat het toepassingsgebied van een concurrentiebeding is na een bedrijfsverhuizing, komt dit voor het risico van de werkgever. Dit betekent bijvoorbeeld dat een werknemer niet zomaar gehouden kan worden aan de verwijzing naar een andere stad dan de stad waar de werknemer werkzaam is.

De case

Werkgever – een autodealer is gevestigd in Enschede. Werknemer en werkgever sluiten een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met daarin een concurrentiebeding. In het kort staat hierin dat werknemer een jaar na beëindiging van het dienstverband niet binnen een straal van een X aantal kilometers rondom Enschede mag werken bij een gelijk(soortig) of aanverwant bedrijf.

Na een tijdje besluit de autodealer om met de vestiging te verhuizen naar Apeldoorn, waar de werknemer dan ook vanaf dat moment werkzaam is. Wanneer de werknemer ontslag neemt en naar een concurrent van de autodealer in Enschede overstapt, beroept de autodealer zich op het concurrentiebeding.  De werknemer stelt echter dat het concurrentiebeding helemaal niet geschonden is, omdat het nieuwe bedrijf niet gevestigd is in regio Enschede, maar regio Apeldoorn. De werknemer stelt dat het concurrentiebeding van toepassing is op de plaats waar de werknemer werkt. Aangezien werknemer al een hele tijd in Apeldoorn werkt zou het concurrentiebeding niet van toepassing zijn op de vestiging genoemd in het beding, Enschede.

Het hof bepaalt dat onduidelijkheden over het toepassingsgebied van een concurrentiebeding na een bedrijfsverhuizing voor rekening en risico komt van de werkgever. In dit geval kan de werknemer dus niet worden gehouden aan het concurrentiebeding en mag hij overstappen naar een concurrent in de regio Enschede.

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Wijzigingen in de werksituatie van een werknemer kunnen leiden tot onduidelijkheden. Deze onduidelijkheden worden dan vaak uitgelegd in het voordeel van de werknemer en dus in jouw nadeel. Ga je met jouw onderneming verhuizen naar een andere plaats? Zorg er dan voor dat er geen onduidelijkheid ontstaat over de uitleg van een concurrentiebeding. Pas bijvoorbeeld het concurrentiebeding aan, zodat naar de juiste plaats wordt verwezen. Dit geldt ook wanneer je je bedrijf uitbreidt.

Recht Direct helpt echt

Heb je vragen? Wij helpen je graag! Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×