fbpx

Blog

Een concurrentiebeding kan worden vernietigd als een werknemer “onbillijk” wordt benadeeld

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

10-08-2022 - Als werkgever neem je vaak een concurrentiebeding op in de arbeidsovereenkomst van je werknemers. Zo kun je voorkomen dat werknemers na de beëindiging van het dienstverband aan de haal gaan met knowhow en goodwill uit jouw bedrijf. Je kunt een concurrentiebeding echter niet altijd met succes inroepen. Wij leggen je hierover meer uit.

De vraag:

Wanneer kan ik een concurrentiebeding succesvol inroepen?

Het antwoord:

Je kunt een concurrentiebeding inroepen wanneer het vertrek van een werknemer (naar een concurrent) het bedrijfsdebiet kan aantasten. Dit betekent dat het vertrek ervoor kan zorgen dat de knowhow en goodwill van je bedrijf schade zal lijden of zal verminderen.

De case:

Wanneer een werknemer van een transportbedrijf ontslag neemt, beroept de werkgever zich op een concurrentiebeding. De werknemer gaat namelijk aan de slag bij een concurrent van het transportbedrijf en dit is op grond van het concurrentiebeding uit zijn overeenkomst niet toegestaan. De werkgever stapt naar de rechter en zegt dat bij de beoordeling ook meegenomen moet worden dat hij in deze krappe arbeidsmarkt tijd moet krijgen om een vervanger te regelen. De werknemer vindt echter dat het concurrentiebeding hem oneerlijk benadeelt en vraagt om schorsing van het beding.

Wat oordeelt de rechter?

De rechter noemt allereerst de volgende aandachtspunten:

  • Doel van het concurrentiebeding is bescherming van opgebouwde knowhow en goodwill van een bedrijf.
  • Dat een werknemer (naar een concurrent) vertrekt, wil niet automatisch zeggen dat de knowhow en goodwill wordt aangetast. Het is logisch dat een werknemer kennis meeneemt naar zijn nieuwe werkgever.
  • Van een aantasting van het bedrijfsdebiet van de werkgever is bijvoorbeeld wel sprake als de werknemer op basis van zijn functie zeer essentiële informatie heeft over werkprocessen en strategieën die hij kan gebruiken.
  • Een concurrentiebeding is in ieder geval niet bedoeld om een werknemer langer in dienst te houden om een vervanger te vinden.

Uiteindelijk komt het neer op een belangenafweging: wegen de belangen van de werkgever zwaarder of die van de werknemer? In dit geval schorst de rechter het concurrentiebeding en mag de werknemer dus gewoon voor de concurrent werken.

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Je kunt een concurrentiebeding opnemen, maar het is de vraag of je hier ook altijd een beroep op kunt doen. Ga na of een werknemer het bedrijfsdebiet kan aantasten wanneer hij (naar een ander bedrijf) vertrekt en zorg ervoor dat je dit kunt aantonen. Anders biedt het concurrentiebeding misschien wel geen bescherming. Daarnaast zorgt een personeelstekort door de momenteel krappe arbeidsmarkt er niet voor dat je als werkgever voldoende belang hebt bij een concurrentiebeding.

Bovenstaande informatie geldt voor vaste contracten. Voor tijdelijke contracten gelden nog strengere voorwaarden. Je moet jouw belang bij het concurrentiebeding dan namelijk goed motiveren in de arbeidsovereenkomst.

Schakel Recht Direct in

Twijfel jij of je een concurrentiebeding kunt inroepen of heb je hulp nodig bij deze of andere problematiek? Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×