fbpx

Blog

Een conflict met je werknemer over overuren? Zo voorkom je het.

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

06-10-2022 - Het werken van overuren levert geregeld problemen op tussen werkgevers en werknemers. Regels over uitbetaling van overuren zijn namelijk niet wettelijk vastgelegd en de uitbetaling van overuren is vaak niet geregeld in de arbeidsovereenkomst of het bedrijfsreglement. Wij leggen je daarom uit wat je moet doen, zodat je conflicten met je werknemers kunt voorkomen.

Dit moet je doen:

Maak duidelijke afspraken over overuren.

Aangezien er wettelijk niets geregeld is over de uitbetaling van overuren, zul je dit zelf moeten doen. In de cao staat overigens soms wel een regeling. Je kunt deze afspraken het beste vastleggen in de arbeidsovereenkomst of het bedrijfsreglement. Leg vast of werknemers overuren uitbetaald krijgen en, zo ja, op welke manier.

Wanneer je ervoor kiest de gemaakte overuren van werknemers te vergoeden, kun je dit op verschillende manieren regelen. Dit zijn de volgende:

  • Uitbetalen: een werknemer wordt op dezelfde manier uitbetaald voor de gewerkte overuren als voor zijn normale uren.
  • Tijd voor tijd: een werknemer krijgt vrije tijd in ruil voor de gewerkte overuren. Dit mag alleen wanneer hierover iets in de cao geregeld is.
  • Combinatie: je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen dat de werknemer een deel van de overuren niet uitbetaald krijgt (bijvoorbeeld het eerste half uur) en het overige deel wel.

Let op! Controleer wel altijd of er niet al iets geregeld is in de cao. Dat heeft dan namelijk voorrang.

Houd een urenregistratie bij.

Zo ontstaat er minder snel discussie. Wanneer je als werkgever geen urenregistratie bijhoudt zal dit vaak in je nadeel werken. Zo bepaalde de rechter in een zaak dat aangenomen kon worden dat een werknemer overuren had gewerkt, omdat hij dit had genoteerd in zijn agenda. De werkgever had geen urenregistratie bijgehouden en kon dus niet aantonen dat de werknemer geen overuren had gemaakt.

Dit is verder nog belangrijk om te weten:

Let op werknemers die uit eigen beweging overuren maken.

Wanneer een werknemer opdracht krijgt om overuren te maken, hoort hij deze uitbetaald te krijgen. Wanneer een werknemer volledig uit eigen beweging overuren maakt hoeft dit niet. Zorg er dus voor dat je altijd kunt aantonen dat een werknemer er zelf voor heeft gekozen om overuren te maken.

Werknemers met het minimumloon.

Wanneer een werknemer overuren werkt zonder dat hij hiervoor betaald krijgt, daalt het gemiddelde loon. Het aantal gewerkte uren van de werknemer neemt namelijk toe, terwijl het salaris hetzelfde blijft. Dit kan een probleem zijn wanneer het gaat om een werknemer die het minimumloon verdient. Een werknemer mag namelijk nooit minder dan het minimumloon verdienen, ook niet als dit komt door het werken van overuren. Let dus op dat een werknemer nooit onder het minimumloon komt door het werken van overuren én laat werknemers met het minimumloon niet zomaar overuren werken.

Heb je vragen? Wij helpen je graag! Neem contact op met een van onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

 

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×