fbpx

Blog

Een strengere norm voor het werken met zelfstandigen. Wat gaat er veranderen?

08-02-2023 - Het kabinet vindt dat de vrijheid en ruimte van zelfstandigen steeds meer terugloopt en neemt daarom maatregelen. Vanaf 2025 is het plan dat er strengere maatregelen gelden voor het werken met zelfstandigen én werken als zelfstandige. Dit klinkt nog ver weg natuurlijk, maar het is belangrijk dat je goed voorbereid bent. Daarom leggen wij je alvast een aantal plannen uit.

Welke plannen zijn er?

Het kabinet wil verschillende veranderingen doorvoeren. Wij bespreken de plannen over de vereisten voor zelfstandigheid én het uurtarief.

 

Vereisten voor zelfstandigheid

Allereerst wil men de vereisten voor zelfstandigheid aanscherpen. Momenteel moet aan drie vereisten worden voldaan, wil iemand als werknemer worden gezien:

  1. Loon
  2. Geen recht op vrije vervanging
  3. Gezagsverhouding

Dit laatste vereiste wordt aangescherpt. Bedoeling is dat drie hoofdelementen in de wet worden vastgelegd, om te bepalen of er sprake is van zelfstandigheid of schijnzelfstandigheid.

  1. Worden er instructies gegeven en wordt toezicht gehouden op het werk?

Dit is de norm die momenteel al geldt. Deze norm houdt in dat de werkgever zeggenschap moet hebben over de werkzaamheden die worden verricht.

  1. Is het werk dat de zelfstandige uitvoert organisatorisch ingebed in de organisatie van de opdrachtgever?

Wanneer eenmalig een klus heeft uitgevoerd voor een onderneming is er geen sprake van ‘inbedding’. Wanneer een zzp’er daarentegen wekelijks vaste werkzaamheden uitvoert voor de onderneming, is er sprake van organisatorische inbedding van het werk in de organisatie.

  1. Is er sprake van zelfstandig ondernemerschap binnen de arbeidsrelatie?

Deze vraag is belangrijk om aan te tonen dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst.

 

Het uurtarief van een zelfstandige

Daarnaast kijkt het kabinet naar het uurtarief. Bedoeling is dat een tariefgrens ingesteld wordt. Het idee hierachter is dat een werknemer een zwakkere onderhandelingspositie heeft dan een zelfstandige. Krijgt een zelfstandige bijvoorbeeld een fundamenteel hogere beloning voor zijn werk dan de werknemers die soortgelijk werk uitvoeren in loondienst? Dan kun je hiermee aantonen dat er geen sprake is van een gezagsverhouding.

Er is nog veel onduidelijkheid over de nieuwe wetgeving met betrekking tot het uurtarief. Wanneer wij hier meer over weten, brengen wij je natuurlijk op de hoogte.

 

Wat betekent dit nu echt voor jou?

De daadwerkelijke doorvoering van dit plan laat dus nog even op zich wachten, maar het is belangrijk dat je de ontwikkelingen in de gaten houdt. Zo kan de nieuwe wetgeving er straks misschien wel voor zorgen dat de zelfstandige waar jij vaak mee werkt, niet meer kwalificeert als zelfstandige. Je hebt dan ineens een hoop andere rechten en plichten.

 

Schakel Recht Direct in

Voorkom problemen en neem op tijd contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

 

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Onbeperkt toegang tot documenten

Headset

Rechtshulp take-away service

Uurtarief

Voordelig uurtarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Maar wat vinden klanten eigenlijk van ons?

tevreden

altijd goed geholpen als er een probleem was.

- Karel

8

Wat ik tot nu toe heb gedaan met recht direct, was goed.

- Jos Vlemmix / VKV Kunststof Verspaning

Snelle reactie op vragen, duidelijke documenten

Veel gehad aan de klantportal met documenten. Met name rondom het gereed maken van veel HRM-zaken en AVG heb ik daar veel aan gehad. Bij vragen heb ik ook altijd snel een reactie gekregen. En de workshops die ik heb…

- Eline

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×