fbpx

Blog

Een torenhoge rekening na juridisch advies? Wij doen het anders!

02-05-2023 - Vroeg of laat hebben alle ondernemingen juridische hulp nodig. Of dit nu ziet op het voeren van een procedure of hulp bij het opstellen van een overeenkomst. Vaak krijg je van tevoren geen specifieke prijs, omdat het lastig is om vooraf in te schatten hoeveel werk juridische hulp uiteindelijk kost. Toch ontvang je natuurlijk wel graag een kosteninschatting, maar dit gebeurt zeker niet altijd. Hieronder vind je een voorbeeld. Wij vertellen je vervolgens graag hoe het anders kan!

Case

Een advocaat heeft in een bepaalde periode verschillende juridische diensten voor een consument uitgevoerd. Zo stond de advocaat de consument bij tijdens een verhoor bij de politie en tijdens een echtscheidingsprocedure. Voor iedere dienst werd een aparte overeenkomst gesloten, waarin telkens werd afgesproken dat de advocaat € 100,- kreeg ‘voor elk uur dat zij overleg met haar cliënt pleegt of juridische diensten verricht’.

Er werden vooraf verder geen duidelijke afspraken gemaakt over de uren die advocaat nodig zou hebben. Uiteindelijk kreeg de consument een rekening van € 13.000,- (!). De consument weigerde om de hele rekening te voldoen. De advocaat start daarom een procedure.

 

Oordeel van de rechter

De rechter oordeelt dat het bij het uitvoeren van een juridische dienst vrijwel onmogelijk is om vooraf precies aan te geven hoeveel uur de juridische dienst in beslag zal nemen. Toch waren de afspraken onredelijk, omdat de advocaat wel een inschatting had kunnen maken van de uiteindelijke kosten. Aan de hand van een inschatting had de cliënt kunnen afwegen of hij gebruik wilde maken van de juridische diensten. Daarbij had de advocaat tussentijds een update moeten geven, mochten de tijden door omstandigheden anders uitvallen. Uiteindelijk wordt de rekening gehalveerd.

 

Wat doen wij?

Abonnees van Recht Direct kunnen onbeperkt eerstelijns juridische vragen stellen. Dit zijn vragen die de jurist telefonisch of na kort uitzoekwerk binnen een kwartier kan beantwoorden. Voor deze service betaal je niets extra’s.

Heb je extra advies nodig? Moeten er bijvoorbeeld documenten worden bekeken om jouw vraag te beantwoorden of wil je dat we een overeenkomst opstellen? Dan betaal je hiervoor projecturen. Dit wordt altijd vooraf aangegeven. Wij brengen met jou in kaart wat je precies nodig hebt en geven je een prijsindicatie. Is een prijsindicatie lastig? Dan houden we je goed op de hoogte van de verwachte kosten per stap. Zo weet jij altijd waar je aan toe bent!

 

Recht Direct helpt echt

Heb je vragen? Wij helpen je graag! Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×