fbpx

Blog

Een werknemer heeft gelogen tijdens het sollicitatiegesprek. Wat nu?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

27-09-2022 - Tijdens een sollicitatiegesprek hoop je als werkgever zoveel mogelijk over je potentiële werknemer te weten te komen. Zo kun je het beste beoordelen of de sollicitant geschikt is voor de baan. Je weet natuurlijk nooit zeker of een sollicitant volkomen eerlijk is. Blijkt dit niet het geval te zijn, kun je als werkgever voor vervelende situaties komen te staan.

De vraag:

Mag een sollicitant liegen bij de sollicitatie?

 

Het antwoord:

Een sollicitant mag niet liegen bij zijn of haar sollicitatie. Een sollicitant heeft zelfs de plicht bepaalde zaken op tafel te leggen, wanneer deze invloed kunnen hebben op zijn of haar toekomstige werk. Wij bespreken een aantal interessante uitspraken van de laatste tijd.

 

De cases

De eerste zaak betrof een man die had gesolliciteerd op de functie van Psychotherapeut. Op basis van zijn sollicitatie werd hem zelfs gevraagd of hij wilde solliciteren op een hogere functie, namelijk Directeur Zorg. Na een aantal maanden bleek echter dat de man niet eerlijk was geweest over zijn CV. Onder andere de werkervaring en opleidingen die de man op zijn CV had genoemd bleken niet te kloppen.

Op basis hiervan besloot de rechter dat de werkgever de arbeidsovereenkomst mocht vernietigen. De werknemer moest daarnaast het tot dan toe verdiende loon terugbetalen.

In een tweede zaak schreef een studente in haar sollicitatiebrief dat ze bijna klaar was met haar opleiding. Zo zou de diploma-uitreiking al over een paar maanden plaatsvinden. Na een tijdje bleek dat de studente haar opleiding niet binnen de door haar vooraf gestelde termijn kon afronden. De werkgever zat hierdoor met een werknemer die niet voldoende gekwalificeerd was om haar functie uit te voeren en wilde de arbeidsovereenkomst dan ook aanpassen. De studente zou dan in een lagere functie werkzaamheden gaan uitvoeren. Hierdoor zou de studente ook minder gaan verdienen.

De rechter bepaalde dat de studente akkoord moest gaan met de aanpassingen in haar arbeidsovereenkomst. De studente heeft zich namelijk niet als goed werknemer gedragen door onjuiste informatie te geven bij haar sollicitatie.

In de derde zaak ging het niet zozeer om liegen bij een sollicitatie, maar om verzwijgen. De nieuwe werknemer was namelijk een aantal weken na zijn eerste dag al niet meer in staat om te werken, door medische redenen. Na een bezoekje aan de bedrijfsarts bleek dat de medische situatie van de werknemer al speelde voor zijn sollicitatie. Deze situatie zorgde ervoor dat de werknemer zijn werkzaamheden onmogelijk kon uitvoeren. De werkgever wilde de arbeidsovereenkomst daarom vernietigen.

De rechter gaf de werkgever gelijk en oordeelde dat een werknemer medische beperkingen die zodanig erg zijn dat een werknemer zijn werkzaamheden niet kan uitvoeren, moet mededelen bij de sollicitatie. Dat een werkgever niet mag vragen naar de medische situatie van (toekomstige) werknemers doet hier niets aan af.

 

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Ook als een arbeidsovereenkomst eenmaal getekend is, sta je niet altijd met lege handen als een werknemer heeft gelogen tijdens de sollicitatie.

Zo kan de overeenkomst gewijzigd worden naar de nieuwe omstandigheden en kan in het zwaarste geval de overeenkomst vernietigd worden. Ook kan het verzwijgen van belangrijke zaken gevolgen hebben voor de werknemer. Dat je als werkgever niet mag vragen naar de medische toestand van een werknemer, betekent bijvoorbeeld niet dat een werknemer hier zelf niet open over hoeft te zijn.

 

Schakel Recht Direct

Heb jij een werknemer die niet eerlijk is geweest tijdens zijn of haar sollicitatie? Het is belangrijk om goed advies in te winnen. Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×