fbpx

Blog

Een werknemer is ziek, maar gaat toch op vakantie. Wat betekent dit voor jou als werkgever?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

29-08-2022 - Stel: een werknemer wordt ziek en is langere tijd niet meer beschikbaar. Als werkgever blijf je het loon doorbetalen. Maar, wat als de werknemer op vakantie gaat tijdens ziekte? Hierover vertellen wij je in dit artikel meer.

De vraag:

Mag je de verlofdagen van een werknemer afboeken wanneer deze op vakantie gaat tijdens ziekte?

Het antwoord:

Dit mag alleen wanneer je expliciete toestemming hebt van de werknemer om de verlofdagen af te boeken. Je moet met een werknemer specifiek en concreet overleggen, zodat je zeker weet dat de werknemer zich bewust is van de gevolgen van instemming.

De case

Een werknemer zit sinds januari ziek thuis. Vier maanden later is de werknemer nog steeds ziek, maar gaat hij op vakantie. De werknemer had voordat hij ziek werd al een verlofaanvraag ingediend voor deze vakantie, welke destijds was goedgekeurd. In een telefoongesprek met zijn werkgever vertelt de werknemer dat hij op vakantie gaat. De werkgever besluit hierna verlofdagen in te houden over de periode dat de werknemer op vakantie is. De werknemer is het hier niet mee eens en stapt naar de rechter. De rechter beslist dat een werkgever in dergelijke situaties alleen verlofdagen mag afboeken wanneer de werknemer hiermee instemt. Bovendien moet overleg hebben plaatsgevonden, zodat de werknemer zich bewust is van de gevolgen van instemming.

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Let dus op met het zomaar afboeken van vakantiedagen van zieke werknemers. Zorg er altijd voor dat je expliciete toestemming hebt van de werknemer én dat je de werknemer (schriftelijk) hebt gewezen op de gevolgen hiervan.

Recht Direct helpt echt

Hulp nodig bij deze of andere problematiek? Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×