fbpx

Case

Houd rekening met het Haviltex-criterium bij het sluiten van een overeenkomst!

31-10-2023 - Soms werpt de rechter met een uitspraak een nieuw licht op bepaalde regels. Onlangs was dit het geval bij een uitspraak over de interpretatie van overeenkomsten. Wil je weten wat er precies is veranderd? Lees dan vooral verder.

Het Haviltex-criterium; wat is dat?

Wanneer er een geschil is over een overeenkomst, dan gaat de rechter de overeenkomst beoordelen. Voor deze beoordeling geldt het Haviltex-criterium. Dit criterium houdt in dat voor de beoordeling van een overeenkomst niet alleen wordt gekeken naar wat partijen hebben opgeschreven maar ook naar wat ze hebben bedoeld. Er wordt dus niet alleen gekeken naar de tekst van de overeenkomst, maar er wordt rekening gehouden met alle omstandigheden van het geval.

Tot voor kort leek je hier niet van te kunnen afwijken. De hoogste rechter heeft nu beslist dat je dit criterium kunt uitsluiten. Aan de hand van de case leggen wij je uit hoe dit precies zit.

 

De case

De zaak speelde zich af tussen een man en vrouw. De man en vrouw waren gescheiden en hadden bij de scheiding een overeenkomst gesloten. In deze overeenkomst hadden ze afspraken gemaakt over de betaling van partneralimentatie.

Op een bepaald moment ontstond er onenigheid over de uitleg van een afspraak uit de overeenkomst. De man vond het ene, omdat dat zo letterlijk in de overeenkomst stond. De vrouw vond het andere, omdat dat uit de omstandigheden van het geval bleek.

Normaliter geldt het Haviltex-criterium en wordt gekeken naar alle omstandigheden van het geval. In dat geval zou de vrouw dan ook waarschijnlijk gelijk krijgen.

De man en vrouw hadden in de overeenkomst echter opgenomen dat het Haviltex-criterium niet van toepassing was bij de uitleg van de overeenkomst. Dit betekende dat bij een beoordeling van de overeenkomst dus alleen naar de grammaticale betekenis van de tekst moest worden gekeken. De bedoeling van partijen was dus niet relevant.

De rechter oordeelde dat het is toegestaan om in de overeenkomst een bepaling op te nemen waarin het Haviltex-criterium wordt uitgesloten. In deze case moest dus alleen naar de grammaticale betekenis van de tekst worden gekeken. De man kreeg dan ook gelijk.

 

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Het is voor jou belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwe regels omtrent het Haviltex-criterium. Ten eerste omdat je het wellicht zelf wil toepassen, maar ook omdat een wederpartij het misschien wil toepassen.

Je moet goed afwegen of het uitsluiten van het Haviltex-criterium voor jou voordelig is. Enerzijds levert een dergelijke bepaling meer zekerheid op, omdat je precies weet hoe bepalingen uitgelegd worden (volgens de grammaticale betekenis). Anderzijds kan het ook in je nadeel werken. Soms heb je iets afgesproken wat liever niet volgens de grammaticale betekenis moet worden uitgelegd. Het uitsluiten van het Haviltex-criterium werkt dan juist in je nadeel.

We raden je aan om altijd even met ons te schakelen wanneer jij of jouw wederpartij het Haviltex-criterium wil uitsluiten in een overeenkomst.

 

Schakel Recht Direct in

Heb je andere vragen? Wij helpen je graag. Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×