fbpx

Nieuws

Hé werkgever, je bent toch niet vergeten om jouw oproepkrachten een vaste arbeidsomvang aan te bieden?

02-09-2021 - De situatie: De titel zegt het al. Als werkgever heb je de plicht een oproepkracht jaarlijks een vaste arbeidsomvang aan te bieden. Maar wat nu als je al enige tijd oproepkrachten in dienst hebt, maar bent vergeten een aanbod te doen voor een vaste arbeidsomvang? De oproepkracht wordt op enig moment niet meer opgeroepen en ontvangt daardoor over deze periode geen salaris. De oproepkracht wil nu het loon ontvangen over de vaste arbeidsomvang die je als werkgever hád moeten aanbieden.

De vraag:

Heeft de oproepkracht recht op loon over de vaste arbeidsomvang die je als werkgever (had) moet(en) aanbieden?

Het antwoord:

Ja zeker!

De case:

Een werknemer heeft een oproepcontract bij een werkgever in de horecabranche. Deze werknemer werkte in 2019 gemiddeld 17,72 uur per week. In 2020 is werknemer als gevolg van de coronacrisis in maart en april niet opgeroepen en heeft zij geen loon ontvangen. In augustus 2020 heeft de werkgever laten weten dat werknemer niet meer wordt opgeroepen wegens disfunctioneren. De werknemer laat het hier niet bij zitten en vordert betaling van het loon, op basis van de vaste arbeidsomvang, vanaf februari 2020.

De rechter oordeelt dat er sprake is van een oproepovereenkomst. Dit brengt voor de werkgever de verplichting met zich mee dat zij jaarlijks een aanbod moet doen voor een vaste arbeidsomvang. Dit aanbod is (ten minste) gelijk aan de gemiddelde omvang van de arbeid in de voorafgaande 12 maanden, dus in dit geval het jaar 2019. Nu de werkgever dit aanbod niet heeft gedaan, heeft de werknemer recht op het loon over het aantal uur waarvoor de werkgever het aanbod hád moeten doen. En dat was niet alles, de werkgever draaide in deze case ook op voor de wettelijke rente en wettelijke verhoging over het niet betaalde loon.

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Als werkgever heb je de plicht om een werknemer jaarlijks een schriftelijk (!) aanbod te doen voor een vaste arbeidsomvang. Dit aanbod moet ten minste gelijk zijn aan de gemiddelde omvang van de arbeid in de voorgaande 12 maanden. Doe je dat niet? Deze uitspraak laat zien dat het achterwege laten van dit aanbod je onnodig duur kan komen te staan.

Zorg dat je jaarlijks (na 12 maanden) een schriftelijk aanbod doet en zorg dat je dit aanbod én de reactie van de werknemer vastlegt in het personeelsdossier.

Recht Direct helpt écht

Heb je vragen? Of wil je meer weten over de verplichtingen bij een oproepovereenkomst? Wij helpen je graag! Neem contact op met een van de juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Onbeperkt toegang tot documenten

Headset

Rechtshulp take-away service

Uurtarief

Voordelig uurtarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Maar wat vinden klanten eigenlijk van ons?

Juridische hulp achter de hand!

Voor ons als organisatie die zich bezighoudt met re-integratie en advies binnen arbeid, is het erg fijn om Recht direct achter de hand te hebben als partij, wanneer we het niet weten of twijfelen. De documenten die we kunnen gebruiken…

- Gianne

9

We zijn alweer een paar jaar aangesloten bij Recht Direct en kloppen regelmatig bij hen aan met juridische vragen. De korte reactietijd, de pragmatische benadering en de bruikbaarheid van de adviezen bieden ons als kleine woningcorporatie echt meerwaarde. We hoeven…

- Paul Sebregts, Woningstichting St. Joseph

Prettige en duidelijke communicatie

Fijn om te weten dat je iemand achter de hand hebt bij situaties die daar om vragen. Fijne samenwerking en aardige mensen. De portal is ook erg fijn en praktisch.

- Tamara

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×