fbpx

Case

Heeft een vertrekkende werknemer te veel verlof opgenomen? Verrekening bij de eindafrekening mag niet zomaar

06-10-2023 - Wanneer jouw werknemer uit dienst treedt, stel je een eindafrekening op. Het kan voorkomen dat de werknemer te veel verlofuren heeft opgenomen en deze niet meer kan inhalen voor de uitdiensttreding. In dit geval mag een werkgever deze kosten niet zomaar verrekenen met de eindafrekening. Aan de hand van een case leggen wij je uit waar je op moet letten.

De case

Op 3 oktober 2022 begint een werkneemster met haar nieuwe baan. Zij heeft een arbeidsovereenkomst voor 7 maanden die eindigt op 2 mei 2023. Werkneemster krijgt van haar werkgever op 2 mei het bericht dat haar arbeidsovereenkomst verlengd zal worden. Echter: er wordt een andere functie én een lager salaris aangeboden.

De werkneemster gaat hiermee niet akkoord en treedt uit dienst. Er ontstaat vervolgens discussie over de eindafrekening. Aan het begin van haar dienstverband is de werkneemster zes weken op vakantie geweest en op andere momenten heeft zij nog diverse dagen opgenomen. Dit zijn meer dagen dan de dagen waarop zij eigenlijk recht had. De werkgever verrekent dit met de eindafrekening.

Vordering werkneemster

De werkneemster stapt naar de rechter. Zij vindt dat ze recht heeft op:

  1. een aanzegvergoeding: ze is niet tijdig geïnformeerd over het verlengen en wijzigen van de arbeidsovereenkomst.
  2. Betaling van de verrekende vakantiedagen.

Wat vindt de rechter?

De rechter geeft de werkneemster op beide punten gelijk. De werkgever had uiterlijk een maand voor de einddatum moeten laten weten of de arbeidsovereenkomst verlengd zou worden en onder welke voorwaarden. Ook mochten de te veel opgenomen vakantiedagen niet verrekend worden met de eindafrekening. De werkgever was er namelijk van op de hoogte dat de werkneemster te veel dagen had opgenomen en had kunnen ingrijpen. Ook had de werkgever moeten weten dat het voor de werkneemster lastig was de dagen in te halen. Zij werkte namelijk 40 uur in de week.

 

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Is een werknemer voor bepaalde tijd in dienst? Zorg ervoor dat je controle houdt over het aantal verlofdagen dat de werknemer opneemt. Wordt het contract niet verlengd dan kan het zomaar zijn dat je deze dagen niet kunt verrekenen.

Daarnaast is het goed om in je arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement regels vast te leggen met betrekking tot het opnemen van verlofuren zodat een soortgelijke situatie wordt voorkomen.

 

Recht Direct helpt echt 

Hulp nodig bij een soortgelijk probleem? Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

 

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×