fbpx

Nieuws

Help elkaar door middel van collegiale in- en uitlening!

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

30-03-2020

Help elkaar door middel van collegiale in- en uitlening!

Per bedrijf verschilt de invloed van de Corona-maatregelen op de bedrijfsvoering sterk. Daar waar het ene bedrijf opdrachten en daarmee werkvoorraad (al dan niet volledig) ziet wegvallen, komen andere bedrijven handen tekort.

Wij krijgen daarom de laatste dagen vaak de vraag of je werknemers ter beschikking kunt stellen aan een collega-bedrijf dat werknemers tekort komt. Wij hebben hiervoor onderstaand stappenplan opgesteld.

 

Help elkaar door middel van collegiale in- en uitlening!

Per bedrijf verschilt de invloed van de Corona-maatregelen op de bedrijfsvoering sterk. Daar waar het ene bedrijf opdrachten en daarmee werkvoorraad (al dan niet volledig) ziet wegvallen, komen andere bedrijven handen tekort.

Wij krijgen daarom de laatste dagen vaak de vraag of je werknemers ter beschikking kunt stellen aan een collega-bedrijf dat werknemers tekort komt. Wij hebben hiervoor onderstaand stappenplan opgesteld.

1. Peil de bereidheid van werknemers

Allereerst dien je natuurlijk werknemers te hebben die bereid zijn om werkzaamheden te verrichten voor een derde. Vaak is dit niet met zoveel woorden vastgelegd in de arbeidsovereenkomst. Ga hierover in overleg met je werknemers en leg in een addendum bij de arbeidsovereenkomst vast dat de werknemer bereid is tijdelijk werkzaamheden te verrichten voor een ander bedrijf. Zie hiervoor ons model addendum.

2. Is de Waadi van toepassing?

Op in- en uitlening van personeel is in principe de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) van toepassing. In deze wet zijn de regels vastgelegd voor arbeidsbemiddeling. Zo wordt onder andere bepaald dat de uitlener in de KvK geregistreerd moet staan als bedrijf dat arbeidskrachten ter beschikking stelt, en dat uitgeleend personeel recht heeft op dezelfde arbeidsvoorwaarden als het ‘eigen’ personeel van de opdrachtgever (de inlenersbeloning).

Er is echter geen sprake van ‘het ter beschikking stellen van arbeidskrachten’ in het geval van:

“het bij wijze van hulpbetoon zonder winstoogmerk ter beschikking stellen van arbeidskrachten, die bij degene, die hen ter beschikking stelt, ten behoeve van arbeid in diens onderneming in dienst zijn”

Collegiale in- en uitlening kan hieronder vallen. In dat geval is de Waadi niet van toepassing. Voor de uitlener geldt de registratieplicht dan niet. De werknemer heeft ook geen recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als die gelden voor werknemers in gelijke of gelijkwaardige functies bij de inlener. Als de Waadi wel van toepassing is, mag je overigens als uitlener niet belemmeren dat de werknemer in dienst treedt bij de inlener na afloop van de terbeschikkingstelling.

Wil je een concullega helpen door werknemers ter beschikking stellen, maar wil je niet dat de Waadi van toepassing is? Zorg er dan voor dat je enkel de loonkosten van de werknemer in rekening brengt bij de inlener. Er mag dus geen sprake zijn van een winstoogmerk.

Twijfel je of het (collegiaal) in- en uitlenen met winstoogmerk is? Neem het zekere voor het onzekere, en zorg ervoor dat aan de registratieverplichting is voldaan (stap 3) om boetes in ieder geval te voorkomen.
Worden werknemers tewerkgesteld via een uitzendbureau, dan zal de Waadi van toepassing zijn.

3. Moet de uitlener geregistreerd worden bij de KvK?

Stel je arbeidskrachten ter beschikking, dan ben je normaal gesproken verplicht om dit bij de KvK te registreren. Doe je dit niet, dan riskeer je een hoge boete. Hierop geldt dus een uitzondering als de uitlening plaatsvindt zonder winstoogmerk. Reken je een hogere vergoeding voor de uitlening van arbeidskrachten, dan enkel de loonkosten, dan is de Waadi wel van toepassing. Registreer dit gratis bij de KvK.

4. Sluit een overeenkomst

Leg de afspraken vast met behulp van een van onze modellen collegiale in- en uitlening. Belangrijk is dat de afspraken goed op papier staan. Denk hierbij aan de vergoeding, de duur van de uitlening, de aansprakelijkheid, verzekeringen en andere verplichtingen.
Mocht je een aanvraag gedaan hebben (of gaan indienen) op basis van het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid, dan geldt nog het volgende. Wij verwachten dat bij uitlening een correctie plaatsvindt op de tegemoetkoming, doordat waarschijnlijk sprake is van een daling van de loonsom.

Heb je vragen over het bovenstaande? Neem contact op met de juristen van Recht Direct of de advocaten van Goorts + Coppens.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×