fbpx

Nieuws

Het Coronavirus vraagt om aandacht van werkgevers én werknemers!

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

03-03-2020

Het Coronavirus vraagt om aandacht van werkgevers én werknemers!

Sla een krant open, open de NOS-app of start een gesprek bij de koffieautomaat: het Corona-virus vormt het gesprek van de dag. In Nederland komen er nu dagelijks besmettingen bij. Veel mensen maken zich zorgen, Arbodienstverleners worden platgebeld. Waar zijn werkgevers en werknemers nu juridisch toe verplicht?

Het Coronavirus vraagt om aandacht van werkgevers én werknemers!

Sla een krant open, open de NOS-app of start een gesprek bij de koffieautomaat: het Corona-virus vormt het gesprek van de dag. In Nederland komen er nu dagelijks besmettingen bij. Veel mensen maken zich zorgen, Arbodienstverleners worden platgebeld. Waar zijn werkgevers en werknemers nu juridisch toe verplicht?

“Goed werkgeverschap” en zorgplicht

Op grond van de wet heeft een werkgever de verplichting om voor een veilige en gezonde werkplek te zorgen. Als werknemers door het werk het risico lopen om besmet te raken met het coronavirus, dan is het aan de werkgever om al het mogelijke te doen om besmetting te voorkomen. Daarbij is de werkgever gehouden zich als ‘goed werkgever’ te gedragen.  Hoe deze begrippen moeten worden ingevuld, hangt af van de omstandigheden.

Van een werkgever mag in ieder geval worden verwacht dat hij maatregelen neemt om binnen het bedrijf besmettingen te voorkomen. Zorg er als werkgever daarom allereerst voor dat je de informatie van de overheid goed in de gaten houdt. Dit kan bijvoorbeeld via de website van het RIVM en door reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden. Ook kan de Arbodienst hierin een rol spelen.

Ten tweede dien je voor jouw onderneming na te denken over maatregelen. Het beschikken over voldoende desinfectiemiddel kan van ieder bedrijf verwacht worden. Opereer je in de transport, luchtvaart, internationale handel, het toerisme of andere branches waarin werknemers veel reizen? Dan mag er meer worden verwacht van jou als werkgever. Denk in alternatieven: is het bijvoorbeeld mogelijk om een conference-call te laten plaatsvinden, waardoor een werknemer niet op reis hoeft?

De derde stap is het informeren van werknemers over het Corona-virus. Het algemene advies – regelmatig handen wassen, niezen in je ellenboog en papieren zakdoekjes gebruiken – geldt voor iedereen. Alhoewel werknemers op de hoogte zullen zijn van het virus, is bewustwording essentieel. Ook is het belangrijk om werknemers te informeren over de meldplicht die zij hebben. Een mailing of het instellen van een uitgebreider preventiebeleid is hiervoor een goed middel. Wij hebben een modelbrief opgesteld.

Zijn er besmettingen bekend in de omgeving van jouw bedrijf? Ook dan kan verwacht worden dat striktere maatregelen worden genomen, zoals het thuis laten werken van werknemers, het organiseren van minder bijeenkomsten of het houden van meetings via skype. Houd bij dit alles de adviezen van het RIVM in de gaten en neem deze te allen tijde in acht.

Een werkgever die zijn werknemers niet optimaal heeft beschermd tegen besmetting heeft niet voldaan aan zijn zorgplicht. Dit kan financiële consequenties hebben op het moment dat je aansprakelijk wordt gesteld.

Ten slotte is er een belangrijke vraag die je jezelf dient te stellen: hoe zit het met de continuïteit van het bedrijf? Hoe gaan de belangrijkste processen binnen het bedrijf door op het moment dat er te weinig personeel is? Er zijn bedrijven die een gedeelte van de werknemers op andere locaties laat werken om essentiële bedrijfsprocessen te spreiden.

“Goed werknemerschap”

Tegenhanger van het goed werkgeverschap is het goed werknemerschap. Een werknemer is namelijk verplicht redelijke instructies van zijn werkgever op te volgen. Controleer of werknemers zich aan de instructies houden en neem maatregelen als dit niet het geval is.

Van een werknemer mag verder verwacht worden dat hij of zich meldt, op het moment dat hij (vermoedelijk) besmet is, in een risicogebied is geweest of bij een besmet persoon in de buurt is geweest. Wijs werknemers dus op hun meldplicht.

Juridische vragen over het Coronavirus?

Bel de helpdesk van Recht-Direct of een van de advocaten van Goorts + Coppens.

Verder merken wij op dat wij ook de adviezen van het RIVM volgen. Via hun Q&A geven zij een antwoord op veel vragen.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×