fbpx

Blog

Huurprijsvermindering door Corona

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

19-04-2022 - Door de coronacrisis hebben veel ondernemers hun deuren (tijdelijk) moeten sluiten. Toch liep de verplichting om huur te betalen gewoon door. In dit artikel gaan we in op de vraag of een huurder recht heeft op huurprijsvermindering.

De vraag:

Heeft een huurder recht op huurprijsvermindering door de overheidsmaatregelen in verband met de coronacrisis?

 

Het antwoord:

De hoogste Nederlandse rechter (Hoge Raad) heeft hier onlangs een hele praktische uitspraak in gedaan. Een huurder van een bedrijfsruimte kan recht hebben op huurprijsvermindering, wanneer aan twee voorwaarden is voldaan. Wanneer dit het geval is, lees je hieronder.

 

Voorwaarde 1. Omzetverlies

Allereerst moet sprake zijn van omzetverlies. De huurder moet vanwege de coronamaatregelen omzetverlies hebben én de omzet van de huurder moet afhankelijk zijn van de komst van publiek. Denk hierbij aan horecabedrijven en winkels.

 

Voorwaarde 2. Onvoorziene omstandigheid

Daarnaast moet er sprake zijn van een ‘onvoorziene omstandigheid’. Dit is het geval, wanneer de huurovereenkomst is aangegaan vóór 15 maart 2020. Op dat moment moesten winkelruimtes voor het eerst de deuren sluiten. Voor huurovereenkomsten die na deze datum zijn aangegaan, moet per geval worden gekeken of sprake is van een onvoorziene omstandigheid. De huurder die toen een huurovereenkomst sloot, wist namelijk al van mogelijke overheidsmaatregelen.

 

Hoe bereken je de huurprijsvermindering?

Voor de berekening van de huurprijsvermindering, wordt de volgende formule gebruikt: (overeengekomen huurprijs – gedeelte van de TVL dat aan de huur wordt toegerekend) x percentage omzetvermindering x 50%. Dit wordt ook wel de ‘vastelastenmethode’ genoemd. Hiermee wordt tussen partijen ‘de pijn gedeeld’. Let op, de redelijkheid en billijkheid kunnen meebrengen dat er een andere verdeling volgt.

 

Kun je ook met terugwerkende kracht huurprijsvermindering vragen?

Ja, dit kan. Er geldt een verjaringstermijn van 5 jaar. Met de vastelastenmethode kun je zelf al een berekening maken en op basis hiervan kun je in gesprek gaan met je verhuurder.

 

Schakel Recht Direct in

Heb je vragen over huurprijsvermindering door corona? Of wil je hulp bij het benaderen van je verhuurder? Wij helpen je graag! Neem contact op met juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×