
Blog
Huurprijsvermindering door Corona
19-04-2022 - Door de coronacrisis hebben veel ondernemers hun deuren…
Blog
19-04-2022 - Door de coronacrisis hebben veel ondernemers hun deuren (tijdelijk) moeten sluiten. Toch liep de verplichting om huur te betalen gewoon door. In dit artikel gaan we in op de vraag of een huurder recht heeft op huurprijsvermindering.
Heeft een huurder recht op huurprijsvermindering door de overheidsmaatregelen in verband met de coronacrisis?
De hoogste Nederlandse rechter (Hoge Raad) heeft hier onlangs een hele praktische uitspraak in gedaan. Een huurder van een bedrijfsruimte kan recht hebben op huurprijsvermindering, wanneer aan twee voorwaarden is voldaan. Wanneer dit het geval is, lees je hieronder.
Allereerst moet sprake zijn van omzetverlies. De huurder moet vanwege de coronamaatregelen omzetverlies hebben én de omzet van de huurder moet afhankelijk zijn van de komst van publiek. Denk hierbij aan horecabedrijven en winkels.
Daarnaast moet er sprake zijn van een ‘onvoorziene omstandigheid’. Dit is het geval, wanneer de huurovereenkomst is aangegaan vóór 15 maart 2020. Op dat moment moesten winkelruimtes voor het eerst de deuren sluiten. Voor huurovereenkomsten die na deze datum zijn aangegaan, moet per geval worden gekeken of sprake is van een onvoorziene omstandigheid. De huurder die toen een huurovereenkomst sloot, wist namelijk al van mogelijke overheidsmaatregelen.
Voor de berekening van de huurprijsvermindering, wordt de volgende formule gebruikt: (overeengekomen huurprijs – gedeelte van de TVL dat aan de huur wordt toegerekend) x percentage omzetvermindering x 50%. Dit wordt ook wel de ‘vastelastenmethode’ genoemd. Hiermee wordt tussen partijen ‘de pijn gedeeld’. Let op, de redelijkheid en billijkheid kunnen meebrengen dat er een andere verdeling volgt.
Ja, dit kan. Er geldt een verjaringstermijn van 5 jaar. Met de vastelastenmethode kun je zelf al een berekening maken en op basis hiervan kun je in gesprek gaan met je verhuurder.
Heb je vragen over huurprijsvermindering door corona? Of wil je hulp bij het benaderen van je verhuurder? Wij helpen je graag! Neem contact op met juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.
Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.
Nieuwsbrief
Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.
Onbeperkt toegang tot documenten
Rechtshulp take-away service
Voordelig uurtarief
altijd goed geholpen als er een probleem was.
- Karel
We werken goed samen met Recht Direct. Het is een laagdrempelige manier om snel juridisch advies in te winnen. We krijgen snel reactie zodat we vervolgens snel kunnen handelen.
- Leon
Omdat wij ons bedrijf om gingen zetten van een VOF naar een BV kwamen er wat andere regeltjes, algemene voorwaarden, samenwerkingsverbanden etc om de hoek kijken. De dames van Recht Direct hebben dit allemaal keurig voor ons op een rijtje…
- Ronald
Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser