fbpx

Nieuws

Is een reorganisatie onvermijdelijk? Op deze wijze ontsla je werknemers.

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

01-06-2021 - De coronamaatregelen hebben veel impact. Werkgevers kijken steeds kritischer naar hun eigen bedrijf. Hoe zien je orders er over een half jaar uit? Kan je al jouw werknemers nog aan het werk houden? Verschillende bedrijven hebben al gereorganiseerd. Waarschijnlijk volgen er nog veel.

De vraag:

Je kunt proberen in onderling overleg afscheid te nemen van werknemers met een vaststellingsovereenkomst. Kom je er niet uit, dan moet je naar het UWV. Wat zijn de voorwaarden om een werknemer te ontslaan via het UWV? 

Het antwoord:

Om werknemers te ontslaan moet voldaan worden aan drie voorwaarden.

Voorwaarde 1: “Bedrijfseconomische redenen”

Allereerst moet sprake zijn van bedrijfseconomische redenen. Dit begrip is heel ruim. Vaak wordt enkel gedacht aan een slechte of slechter wordende financiële situatie. Een bedrijfseconomische reden kan echter ook zijn dat banen vervallen door automatisering. Je moet dit bij het UWV kunnen onderbouwen. Gaat het bijvoorbeeld om een slechter wordende financiële situatie, dan moet met financiële gegevens aangetoond worden dat reorganisatie noodzakelijk is. Het UWV laat de huidige steunmaatregelen (de NOW) meewegen in de beoordeling. Dit betekent dat je aan het UWV moet uitleggen waarom het gebruik van de NOW-regeling geen passende oplossing is.

Voorwaarde 2: “Verval van functies”

Tweede voorwaarde is dat door de bedrijfseconomische reden functies vervallen, waaronder de functie van werknemer. Hoe bepaal je nu welke werknemers ontslagen worden? Dit doe je door af te spiegelen. Je maakt eerst een lijst van alle werknemers binnen het bedrijf. Dan maak je een indeling in ‘uitwisselbare functies’. Ook geef je per werknemer aan tot welke groep hij behoort. Is het een externe medewerker (bijvoorbeeld een uitzendkracht) of een werknemer met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd?

Aan de hand van deze lijst bepaalt de wet de ontslagvolgorde aan de hand van het soort contract en de leeftijd. Op deze volgorde zijn weer enkele uitzonderingen mogelijk. Een werknemer die voor ontslag wordt voorgedragen, maar onmisbaar is voor het bedrijf, kan bijvoorbeeld buiten de afspiegeling gehouden worden. Hiervoor gelden wel strenge voorwaarden.

Voorwaarde 3: “Herplaatsingsplicht”

Ten derde moet onderzocht worden of de werknemer herplaatst kan worden. Hiervoor moet je naar huidige vacatures en aanstaande vacatures kijken. Het kan zijn dat flexwerkers plaats moeten maken voor de werknemer. Ook kan verwacht worden dat je een werknemer scholing aanbiedt voor de nieuwe functie.

Voorlopige aanvraag bij het UWV

In de praktijk wordt vaak eerst een gedeelte van de ontslagaanvraag ingediend. Daarna ga je in overleg met werknemers om te komen tot een beëindigingsovereenkomst. Komen jullie er niet uit? Dan wordt de ontslagprocedure bij het UWV voortgezet.

 Laat je goed adviseren!

Een reorganisatieprocedure is een intensief traject. Wij adviseren je om vroeg in het traject juridisch advies bij een specialist te zoeken. Op deze manier kan beoordeeld worden of de reorganisatie kans van slagen heeft en kan de juiste procedure worden gevolgd. 

Schakel Recht Direct in

Neem contact op met Loes voor een vrijblijvend gesprek via loes@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×